Radar · Integritet

Växande motstånd mot övervakning i USA

De system som finns för ansiktigenkänning har i forskning visat sig hantera människor olika beroende på hudfärg och kön bland annat.

Tre amerikanska städer har förbjudit användandet av ansiktsigenkänningsteknik och flera väntas följa.  Bland andra presidentkandidaten Bernie Sanders vill förbjuda användandet av tekniken i polisarbete, men kan tänka sig att gå längre.

Förra veckan rapporterade Syre att en skola i Skellefteå krävts på en sanktionsavgift på 200 000 kronor av Datainspektionen efter att ha använt ansiktsigenkänningsteknik under ett försök. Syftet var att förenkla närvarokontrollen på gymnasiet.

Nu reagerar människor i många länder på den snabba utvecklingen av övervakning via kameror. Tekniken har blivit så avancerad att kinesisk polis utrustats med glasögon som läser av människors ansikten och sedan jämför dem med databaser över misstänkta kriminella.

Opinionen mot olika bevakningssystem är stark i USA. Rädslan för att landet ska närma sig Kina och bli en ”digital diktatur” är stor. Tre städer i USA har förbjudit tekniken. San Fransisco var först ut, sen följde Somerville i Massachusetts och Oakland.

Vänsterkritik

Kritiken är starkast från vänster. Presidentkandidaten Bernie Sanders har krävt ett förbud för polisen att använda sig av ansiktsigenkänning.

– Jag kandiderar till presidentposten eftersom vi måste fatta att artificiell intelligens och robotar måste gagna arbetarna också, inte bara bolagen i Amerika och de som kontrollerar tekniken.

Teknologin är på flera plan ett hot mot integriteten menar dess kritiker. 450 anställda på Amazon i USA har öppet kritiserat företaget för att de säljer sin version, Rekognition, till polisen. Tekniken har anpassats till att sköta uppgifter som upplevs som integritetskränkande och ibland är olagliga, bland annat att övervaka ordningen i allmänhet och att utan misstanke om brott söka av ett område efter ”intressanta människor”.

Kritiken har också handlat om att Rekognition, precis som många andra system, gör mer fel när det handlar om människor som inte har ett europeisk utseende och om kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV