Radar · Miljö

Pensionsfonder ökar trycket på Jair Bolsonaro

Bilder på bränderna i Amazonas tagna den 27 augusti.

Sveriges största pensionsfond ser nu över om deras investeringar bidrar till skövlingen av Amazonas. ”Vid nästa revision (av svarta listan) kommer det vara en fråga som kommer upp”, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på sjunde AP-fonden.

Den ökande avskogningen av Amazonas och de många bränder som kopplas till en minskning av regnskogen – får nu flera pensionsbolag att dra öronen åt sig.

Norska Storebrand som bland annat äger svenska pensionsfonden SPP planerar att sälja av de företag som bidrar till avskogning före 2025, ”om en dialog inte medför de önskade förändringarna”, enligt nyhetstjänsten Bloomberg.

Att avskogningen i landet ökat under året kan delvis kopplas till Brasiliens president Jair Bolsonaros politik, där han tagit flera beslut för att underlätta för jordbruksindustrin att öka sina landarealer på bekostnad av regnskogen.

Bland annat genom att kraftigt begränsa miljömyndigheternas möjlighet att kontrollera om de lagar som skyddar regnskogen efterlevs.

Även svenska sjunde AP-fonden följer rapporterna om den ökande avskogningen.  
 
– Vi har en process som löpande samlar in information som sedan sammanställs som ett underlag för vår svarta lista, det här är typiskt sådana frågor som finns med i den processen, sedan är det alltid en fråga om vilka bolag som är involverade, säger Johan Florén.

Företag kan svartlistas

Ett sextiotal företag är sådana som fonden tidigare investerat i men som hamnat på svarta listan, ett exempel är den brasilianska jordbruksjätten JBS som svartlistades 2017 för kränkningar av arbetstagares rättigheter.

Listan uppdateras två gånger per år och nästa gång den ska upp för diskussion är i november. 

– Då kommer vi gå igenom de här frågorna och de här fallen, säger Johan Florén.

Syre: Tänker ni också sätta press på företag som längre ned i sina produktionsled bidrar till avskogningen?

– Vi har en dialog med de företag vi äger och om vi identifierar att de är involverade i sådant här kan vi ha synpunkter på vad de kan göra, säger Johan Florén.

Även Nordea har agerat

Banken Nordea meddelade den 27 augusti att de slutar handla med brasilianska statsobligationer med bakgrund av den ökande avskogningen i Amazonas.

Thede Rüst som är chef för investeringar säger till Citywireselector att även om brasilianska statsobligationer rankas relativt högt i den ESG-ranking som ger ett betyg på en investering utifrån miljöhänsyn, social hållbarhet och etik, finns det nu en stor osäkerhet vad gäller just miljö.

Svarta listan

Svartlistningen är en del av Sjunde AP-fondens påverkansarbete som baseras på internationella konventioner som Sverige undertecknat när det gäller miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. AP7:s arbete med hållbarhetsfrågor utgår från riksdagens övergripande riktlinjer som funnit med sedan starten 2000. 2018 hade sjunde AP-fonden cirka 550 miljarder kronor investerade i drygt 3000 bolag världen över.
Källa: AP7