Radar · Morgonkollen

Nya amerikanska sanktioner mot Iran

Irans president Hassan Rohani.

USA utvidgar sanktionerna mot Iran till att även omfatta landets rymdmyndighet och två forskningsorganisationer.

Beskedet kommer samma dag som president Hassan Rohani meddelat att Teheran kan göra ytterligare avsteg från det globala kärnenergiavtalet.

”USA kommer inte att tillåta Iran att använda sitt rymduppskjutningsprogram som en täckmantel för att utveckla sitt robotprogram”, skriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

Washington har varnat Teheran för att skjuta upp satelliter eftersom rymdprogrammet även skulle kunna användas för att utveckla ballistiska robotar som, åtminstone i teorin, skulle kunna bära kärnstridsspetsar. Teheran har förnekat att rymdprogrammet skulle ha militära syften.

Inga samtal

Den iranske presidenten sade på tisdagen att det är uteslutet att föra samtal med USA.
– Inga beslut har någonsin tagits om samtal med USA, det har funnits en rad möjligheter men vårt svar kommer alltid att vara negativt, sade Rohani inför parlamentet i Teheran.

Rohanis uttalande sker bara dagar efter att Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif rest runt i Europa och sökt stöd för det globala kärnenergiavtal som slöts 2015 mellan den så kallade P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) och Iran. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner.

"Maximal press"

USA:s president Donald Trump drog dock USA ur uppgörelsen i fjol och återinförde sanktioner mot Iran. Iran har svarat med att frångå vissa begränsningar i kärnenergiavtalet, som exempelvis hur mycket uran landet får anrika.

Trump säger att han vill ha ”maximal press” mot landet – men att han trots detta är villig att möta Irans ledare och hålla samtal om hur spänningen mellan länderna kan upphöra.