Radar · Miljö

Ny näbbval upptäckt

Näbbval, dock inte av den nyligen upptäckta sorten.

Näbbvalar föredrar djupa vatten och kan hålla andan länge, vilket gör de särskilt svåra att studera. Men nu har en alldeles ny art av släktet upptäckts.

Det är genom en forskningsgrupp grundad vid det japanska universitetet Hokkaido som arten identifierats, rapporterar vetenskapssajten Phys.org.

Gruppen studerade sex näbbvalar som strandat vid kusten som vetter mot Okhotsk-havet i norra Japan. Valarna påminde om Bairds näbbval – men skiljde sig på flera punkter, vilket fick forskarna att undra om det kunde vara en ny art de hade framför sig. 

– Bara genom att titta på dem kunde vi se att de hade en avsevärt mindre kropp, mer långsmal, kortare näbb och mörkare färg jämfört med andra kända näbbvalar, säger forskaren Tadasu K. Yamada till Phys.org.

Vid mätningarna som utfördes konstaterades att den nya arten som fått namnet B. minimus, var betydligt mindre, 6,2 till 6,9 meter, jämfört med Bairds näbbval som är tio meter lång. 

Valjägare i området har berättat om en val de kallar Karasu (kråka). Om B. minimus är den valen är ännu oklart. ”Kråkan”, kan i också vara en annan val – som ännu inte benämnts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV