Radar · Morgonkollen

London väntar på Johnsons förslag om nyval

Röstresultatet, som innebär att brittiska regeringen väntas föreslå nyval, läses upp i underhuset på tisdagskvällen.

Flera tunga Tory-profiler kastas ut, och om Storbritanniens underhus röstar ja blir det nyval före EU-utträdet. Det är resultatet av tisdagskvällens brexit-dramatik i London.

De 21 Tory-ledamöter som röstade emot premiärminister Boris Johnsons linje kommer att kastas ut ur Konservativa partiets grupp i underhuset.
– Inpiskaren kontaktar de Tory-ledamöter som inte röstade med regeringen nu i kväll. De kommer att få Torys partipiska indragen, säger en talesman för Johnson till medier i London.

Att bli av med piskan kan låta positivt, men innebär i brittisk politik att man utesluts ur partigruppen, alltså påtvingas rollen som politisk vilde.

Bland dessa 21 finns 71-årige Nicholas Soames, dotterson till partititanen Winston Churchill. Även 79-årige Ken Clarke, den just nu långvarigaste ledamoten i hela underhuset, och exfinansminister Philip Hammond omfattas.

"Dålig kväll"

Efter omröstningen fick Soames frågan om detta är slutet på det parti som hans morfar kände, och svarade:
– Nej. Men det är en dålig kväll.

– Det är synd, väldigt synd, att detta – som jag ser det – har planerats, säger han, syftande på att det nu kan bli val.

Omröstningen i underhuset slutade 328 röster för oppositionens linje, 301 för regeringens. Det innebär att oppositionen tar kommandot över kammarens dagordning inför onsdagen, och då kan rösta fram lagstiftning så att regeringen tvingas begära att EU-utträdet pausas.

Men Johnson har satsat all sin politiska prestige på att Storbritannien lämnar EU i månadsskiftet oktober–november. Han tänker inte åka till Bryssel och begära en förlängning och fortsatta förhandlingar om utträdet.
– Då får vi åratal av grälande kring brexit, sade han i underhuset efter omröstningen.

– Så folket i detta land får välja, fortsatte han, och sade att han redan under kvällen skulle lägga fram ett förslag om nyval enligt den vallag som kom 2011.

Två varianter

Ännu tidigt på onsdagsmorgonen hade detta förslag dock inte kommit – kanske på grund av den försvårande omständigheten att denna variant kräver två tredjedelars majoritet i underhuset.

Vill Johnson vara säkrare på att verkligen få till ett val kan han i stället begära en misstroendeomröstning mot sig själv. I en sådan krävs bara vanlig majoritet, och om regeringen då faller blir det också nyval.

Problemet är bara att en fråga om misstroende mot sig själv, och särskilt när parlamentet knappt hunnit samlas efter premiärministerbytet i juli, skulle ses som en oerhörd nesa för en brittisk ledare.

Om det väl blir ett val väntas det, eftersom tiden är så knapp innan nuvarande tidsfrist för EU-utträdet löper ut, ske kring den 15 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV