Radar · Djurrätt

Zebra sköts till döds i Tyskland – nu rasar cirkusdebatten

En zebra, som smet från en cirkus i nordöstra Tyskland, sköts ihjäl av tysk polis.

En zebra, som smet från en cirkus i nordöstra Tyskland, sköts ihjäl av tysk polis på autobahn. Nu rasar debatten om djur på cirkus – och djurrättsorganisationen Peta kräver ett förbud.

– Vilda djur har ingenting med cirkusar att göra, och det är på tiden att de äntligen förbjuds, säger Yonne Würz, biolog och tyska Petas specialist för djur i underhållningsindustrin, i ett uttalande.

Det var i onsdags som två zebror rymde från cirkusen Barlay i staden Tessin i nordöstra Tyskland.

Ifrågasatte polisen

En av zebrorna fångades relativt snabbt in, men hann med att orsaka en bilolycka innan dess, medan den andra sköts ihjäl av polisen, rapporterar flera tyska medier. ”Ett iskallt mord”, menade cirkusen, som nu hotar att stämma polisen. Skjutningen fick stora rubriker i tyska medier och många ifrågasatte polisens agerande i den efterföljande debatten.

– Det fanns inget hot. Djuret var redan trött och hängde med huvudet, det hade räckt om de hade försökt styra zebran till en närliggande inhägnad äng. Skytten sköt sina skott från nära håll. Det var inte ens tio meter, säger en lokalinvånare, till Berliner Morgenpost.

Djurrättsorganisationen Peta rasar

Men händelsen har också satt igång debatten kring djur på cirkus i landet. Djurrättsorganisationen Peta kräver i en skrivelse att vilda djur på cirkus bör förbjudas. Organisationen skriver:

”Hundratals vilda djur körs fortfarande genom Tyskland, hålls under dåliga förhållanden och piskas eller utsätts för andra metoder för att hållas under kontroll.”

Vidare riktar organisationen skarp kritik mot förbundskansler Angela Merkels CDU, som är det parti i den tyska riksdagen som i princip blockerar ett vilddjursförbud på cirkus från att gå igenom.

–  Rymningen från cirkus Barlay är ytterligare ett bevis på att djurhållning på cirkus inte kan göras på ett säkert eller korrekt sätt, en av zebrorna dödades ju till och med, säger Yonne Würz.

Tyskland saknar nationellt förbud

Det tyska veterinärförbundet har sedan flera år tillbaka stöttat ett förbud mot att hålla vilda djur på cirkus.

Ett generellt förbud mot djur på cirkus finns i dag bara i fyra europeiska länder; Italien, Grekland, Malta och Cypern. I ytterligare 23 länder, däribland Sverige, finns ett förbud mot vissa djur. I Tyskland saknas helt förbud på nationell nivå.