Intro

Välkommen till dagens Syre!

I dagens Syre förklarar jag vad som händer i amerikansk politik just nu. Försöker förklara i alla fall. Jag har tillbringat dagar med att läsa, lyssna och titta. Och förvirringen lyfter ibland. Problemet är bara att det snart kommer en ny, ännu värre förvirring och jag får börja från början.

Så har det varit en längre tid, men det fascinerande är att kaoset på ytan nu utmanas av ett kallt lugn, en tydlig bestämdhet från kloka, sansade krafter. Jag kan inte beskriva det på nåt bättre sätt.

Nancy Pelosi, representanthusets demokratiska talman, är coolheten personifierad. Hon är hängiven demokratin och grundlagen och har varit med sedan åttiotalet.

Ingen vindflöjel, ingen mes. Tuff typ med grundlagen helt på sin sida. Mitt intryck är att hon är den mest trovärdiga i hela soppan. Självklart finns det extrema demokrater som sitter i teve och utstrålar i den närmaste sexuell njutning inför dramatiken, men Pelosi och hennes kompisar tar det lugnt.

Och det skrämmer Trump. Som hetsar ännu mer. Och begår nya brott mot konstitutionen.

Men vänta nu? Hur kan jag vara så säker på allt det där?

Det kan jag inte, men jag kan lyssna på andra som är säkra. Och för att få en någorlunda balanserad bild av läget vände jag mig till ett par av de mest balanserade medierna i USA. Public service-bolagen PBS och NPR. I undersökningar bedömer amerikaner med både republikanska och demokratiska åsikter dem som bland de allra mest trovärdiga. Andra bolag med höga trovärdighetssiffror lutar alldeles för tydligt åt demokratiskt håll så jag föredrar dessa två.

I synnerhet vill jag rekommendera  PBS nyhetssammanfattning Newshour (https://www.pbs.org/show/newshour/). Förutom att programmet ger bra uppdateringar av läget i rikspolitiken får tittaren chansen att se ett lite annat USA än i de braskande, skrälliga, gravt ideologiserade kommersiella medierna.

Det är som att se Rapport på amerikansk engelska och det finns för det mesta engelsk textremsa att sätta på vilket underlättar förståelsen dramatiskt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV