Intro

Hej och välkomna till dagens Syre!

Efter att 39 människor på flykt från sina hemländer hittades döda i en lastbil i Storbritannien för bara ett par veckor sedan berättar nu nyhetsbyrån Reuters om hur 41 personer hittats i en lastbil i norra Grekland. Som tur var levde samtliga 42 personerna, varav de flesta kom från krigsdrabbade Afghanistan. Att packa ihop sig bak i frysbilar är förenat med stor fara, precis som att sätta sig i en båt eller hänga under och på bussar och tåg. Tyvärr är det många som ser det som sin enda chans just nu. Samtidigt fortsätter EU:s migrationssamarbete med Libyen, trots rapport efter rapport om hur landet kränker flyktingars mänskliga rättigheter. En läckt rapport visar att EU omöjligt kan spåra vad den libyska kustbevakningen gör, eftersom EU:s personal inte ens får gå i land i Libyen av säkerhetsskäl. Det är så motsägelsefullt och uppenbart hycklande: EU:s personal får inte gå i land i Libyen av säkerhetsskäl, medan man påstår att landet är säkert nog för flyktingar och migranter att återvända till.

Andra nyheter idag handlar om att när permafrosten smälter i norr så frigörs giftigt kvicksilver. Ett av våra farligaste miljögifter som kan orsaka hjärnskador och inte bryts ner, utan istället lagras i levande organismer. Ny forskning visar att fåglar, fiskar och ursprungsbefolkningar i Arktis nu kan komma att utsättas för högre nivåer som en följd av klimatkrisen:

”Vår forskning visar att fåglar och fiskar i Arktis kan utsättas för högre nivåer av metylkvicksilver, som kan påverka deras fortplantning och populationer. Det kan också påverka ursprungsbefolkningar genom kosten, och kanske även fiskeindustrin, om kvicksilvret spolas ut i havet,” säger Florencia Fahnestock, studiens huvudförfattare.

Och mycket mer! Trevlig läsning.