Radar · Politik

Dragkamp om den politiska makten i Rumänien

Högerledaren Ludovic Orban (till vänster) hoppas få stöd för en ny regering i Rumänien.

Socialdemokraterna bojkottar parlamentet när Rumäniens högerledare försöker bilda ny regering. Dragkampen i Bukarest kan medföra nya förseningar för nästa EU-kommission.

Ludovic Orban från högerpartiet PNL har plockat fram ministrar för en övergångsregering som han vill styra landet med fram till kommande parlamentsval i vår.

Orban – som inte är släkt med premiärminister Viktor Orbán i grannlandet Ungern – är optimistisk, trots att socialdemokratiska PSD bojkottar måndagens parlamentssittning i hopp om att kunna omöjliggöra en omröstning.

– Vi förstår inte PSD-bojkotten. Men trots det är jag övertygad om att vi i morgon kommer att ge Rumänien en legitim regering, sade högerledaren till journalister i Bukarest i söndags, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tillräckligt många?

När parlamentet samlades vid 13-tiden konstaterade vicetalmannen Alina Gorghiu enligt statliga nyhetsbyrån Agerpres att 235 av 465 ledamöter fanns på plats – endast två fler än vad som krävs för att göra en omröstning legitim.

Den nya regeringen hoppas på stöd från delar av ett socialdemokratiskt utbrytarparti, Pro Romania, för att bli vald.

– Majoriteten av Pro Romania kommer inte att vara där, men det finns sex, sju eller åtta kollegor som kommer att rösta för regeringen, säger parlamentsledamoten Daniel Constantin, enligt Reuters.

Riskerar försening

Måndagens omröstning är kulmen på en infekterad politisk strid. PSD är parlamentets klart största parti och dominerade regeringen fram till i höstas, då liberala koalitionspartnern Alde hoppade av.

PSD:s Viorica Dancila ser sig ändå fortsatt som premiärminister, samtidigt som hon också är sitt partis kandidat i det presidentval vars första omgång hålls på söndag. Hennes huvudmotståndare är sittande presidenten Klaus Iohannis, tidigare partiledare för PNL och nära allierad med Ludovic Orban.

Regeringsstriden har parallellt bidragit till att försena nästa EU-kommission, då ännu ingen ny rumänsk kommissionär kunnat nomineras sedan förra PSD-ministern Rovana Plumb underkänts av EU-parlamentet i slutet av september.

Om Orban får igenom sin regering har han lovat att omgående nominera en ny kandidat. Om det inte blir så riskerar nästa EU-kommission att få vänta till i januari innan den kan godkännas och tillträda.