Radar · Nyheter

Giftig lillebror i danska vatten

En vanlig fjärsing.

Den mindre fjärsingen har hittats i danska vatten utanför Själlands udde. Den är ännu giftigare än den vanliga fjärsingen – även kallad ”havets huggorm”. Fyndet får fiskexperter att misstänka att den kan finnas även i svenska vatten.

– Om den finns vid Själlands udde finns det inga skäl att tro att den inte skulle finnas i hela Nordsjälland och Öresund, säger Henrik Carl, fiskspecialist vid Statens naturhistoriska museum, till danska TV2.

Själv såg han en av de små giftiga fiskarna utanför Helsingör redan förra året.

Den mindre fjärsingen är giftigare än sin storebror fjärsingen, som finns längs den svenska västkusten och vars stick kan leda till inflammation och även kramper.

Till skillnad från den vanliga fjärsingen som mest brukar hålla sig på några meters djup söker sig den mindre fjärsingen in mot stränderna och ligger begravd i sanden så att bara ögonen och ryggfenorna sticker upp. Det gör att det är lätt att trampa på den.

Henrik Carl jämför sticket med att få flera getingstick samtidigt.
– Den har ett gift som består av flera olika giftämnen. Något kan göra ont, något kan orsaka förlamning. I de flesta fallen svullnar man upp och det gör ont, och det kan sitta i länge om man inte får behandling. Bara ett stick från en vanlig fjärsing kan ta månader att hämta sig från.

En ful fisk med giftiga taggar

• Den vanliga fjärsingen, Trachinus draco, är cirka 40 centimeter lång. Det finns längst den svenska Västkusten i begränsade områden.
• Den mindre fjärsingen, Echiichthys vipera, är cirka 15 centimeter lång.
Giftet i taggarna på fjärsingens rygg och gällock kallas trachinidotoxin. Det orsakar smärta och svullnad, men kan också ge andnöd och störa hjärtrytmen. Ett stick kan också medföra risk för lever- och njurskador.
• Om man blir stucken av en fjärsing, eller mindre fjärsing, ska man snabbt hålla det stuckna stället i 40–45-gradigt vatten i 30–60 minuter. Varmt vatten lindrar smärtan. Man ska också ta bort eventuella rester av giftpiggen. Smärtorna i efter ett stick kan sitta upp till ett dygn och svullnaden kan vara kvar i månader.