Radar · Djurrätt

Nya smygtagna bilder inifrån svensk grisindustri

Djurrättsalliansen vill med sina bilder visa hur svenska grisar lever sina liv.

I dag släpper Djurrättsalliansen nya fotografier och filmer på hur grisar lever sina liv runt om i Sverige. Under 2019 har de enligt egen uppgift tagit sig in på femton gårdar, däribland på några av Sveriges största. Det är tio år sedan liknande bilder släpptes och den så kallade grisskandalen briserade. Trots vissa förändringar har inget i praktiken blivit bättre sedan dess, menar organisationen.

Materialet visar grisarnas vardag, som enligt Djurrättsalliansen präglas av ”betong, tristess, sjukdomar, sysslolöshet, smuts och död”.

– Vårt avslöjande visar konsekvenserna av en oetisk djursyn och ett system som endast tar hänsyn till människans egoism och ekonomi. Vi människor föder upp grisar under fruktansvärda förhållanden, för att sedan döda dem på löpande band. Allt detta bara för att vi människor vill äta bacon och julskinka. Det är oetiskt och inte på något vis försvarbart, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Det har gått tio år sedan den så kallade grisskandalen. När Sveriges radios Ekot i november 2009 rapporterade om att Djurrättsalliansen smygfilmat på svenska grisgårdar och påvisat dåliga levnadsförhållande väckte det stor uppmärksamhet. Scan stängde av leverantörer som anmälts och Sveriges Djurbönders vd (dåvarande Swedish meats) tvingades avgå. Alla grisbönder som anmälts friades dock.

Den här gången namnges inga gårdar och Djurrättsalliansen vill inte hänga ut enskilda företag eller personer utan visa hur svensk grisindustri ser ut generellt.

Enligt grisindustrin har mycket reformarbete gjorts sedan ”grisskandalen”, 2010 infördes till exempel en djurskyddsdeklaration. Sverige har också en djurskyddslag som säger att djur i fångenskap ska kunna bete sig naturligt. Djurrättsalliansen menar att varken lagen eller djurskyddsdeklarationen fungerar i praktiken. De har även hittat vissa lagbrott men betonar att det stora problemet är det som sker inom lagens ramar.

– Grisuppfödning är en industrialiserad verksamhet där djur betraktas som produkter. Men djur är inga produkter, de är unika individer, var och en med sin egen personlighet. De tänker, känner och vill leva. De bryr sig om vad som händer med dem. Inom grisindustrin har var och en av grisarna blivit fråntagna rätten till sina liv och det är ingenting annat än fel, säger Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansen kommer under december månad fortsätta publicera filmer och bilder på sin hemsida.