Energi

Fjärde december

Dagen efter dödsskjutningarna på Stureplan i Stockholm för 25 år sedan, 1994, samlades människor för att hedra offren.

För 25 år sedan, 1994, dödades fyra personer och ett 20-tal skadades under en skottlossning vid nattklubben Sturecompagniet i Stockholm. Några män som tidigare under kvällen hade nekats inträde ville hämnas och sköt rakt mot entrén. Gärningsmännen dömdes senare till fängelse.

För 50 år sedan, 1969, beslutade riksdagen att utomäktenskapliga barn skulle få samma arvsrätt som barn till äkta makar. Den allmänna opinionen att människor borde ha samma rättigheter oavsett om de var födda inom äktenskapet eller inte låg bakom lagändringen. 

För 865 år sedan, 1154, valdes Nicolaus Breakspear till ny påve. Han tog namnet Hadrianus IV och gick till historien som den förste engelsmannen som har blivit den romersk-katolska kyrkans ledare.

Män var i klar minoritet bland anställda i förskolan, enligt en utredning gjord på uppdrag av regeringen som presenterades för 15 år sedan
Män var i klar minoritet bland anställda i förskolan, enligt en utredning gjord på uppdrag av regeringen som presenterades för 15 år sedan. | Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

2,3…

…procent av alla som arbetade i svenska förskolor var män, enligt en regeringsutredning som presenterades för 15 år sedan, 2004. Det var hälften så många som i början på 1980-talet. Anledningen antogs vara att många män hade skrämts iväg från yrket på grund av en pågående debatt om att pedofiler sökte sig till förskolor. 

Den 4 december 1977  låter sig Centralafrikanska republikens diktator Jean-Bédel Bokassa  kröna till kejsare i en överdådig ceremoni och landet byter officiellt namn till Centralafrikanska kejsardömet. Bokassa störtas 1979, då landet återfår sitt nuvarande namn.

År 771 blir Karl den store  kung över hela Frankerriket.