Intro

Odla mer och ladda för vintern

I dag skriver jag om kryddkarlbergare på Odla med Jerker. En underbar liten växt som både fungerar både som krydda och krukväxt. Bra kompis till rosengeranium. Sprider väldoft och trivsel och går att använda i mat.

I en spännande text om att klimatoro och andra miljöfrågor inte alls är nya. Vi vet redan att fossilbränsleindustrin har vetat om konsekvenserna av industrialismens överanvändande av olja länge, men inte velat erkänna det. Så långt tillbaka som till mitten av förra seklet åtminstone.

I ledaren skriver Malin Bergendal om att journalistiken är till för att granska makten, inte stödja den. Vi på Syre anser i alla fall att det är vår uppgift. Att bevaka, studera och sätta käppar i hjulet för människor som missbrukar sin maktställning eller förtrycker folk.

Ett härligt besked är att förundersökningen mot Piratebay läggs ner. Härligt för den som gillar fildelning som jag. Musikbranschen och film/tv-branschen gör enorma vinster och ett fåtal bolag och ett fåtal upphovsmän tillåts enkelrikta och fördumma kulturen. Jag har massor av låtar ute i omlopp och har publicerat sex böcker under eget namn. Bryr mig inte om om någon läser någon av böckerna på bibblan eller på nätet. Rik blir jag inte ändå på att vara författare. Och skulle jag bli rik är det rimligt att också min publik får del av vinsten.

I övrigt är det höst på riktigt nu. Just nu lyser en sval men upppiggande sol in genom redaktionsfönstren. Det behövs lite extra ljus för att ladda batterierna inför vintern. I synnerhet i förkylningstider. För de kommer ju. Som ett brev på posten.