Ett stort fotografi på ett sönderslaget ansikte, en blodig bandagerad hand och krossade, utslagna tänder. Några dagar efter att Kroatien fått grönt ljus från EU-kommissionen att gå med i Schengensamarbetet dök stora anslagstavlor upp på gränsen mot Bosnien och Herzegovina.
I Cista Provo, en kommun i södra Kroatiens inland inte långt från turistorten Split, har konstnärer i mer än ett decennium prytt det offentliga rummet med stora affischtavlor som belyser olika sociala frågor, skriver den kroatiska människorättsorganisationen Are You Syrious?.
När beskedet om att EU-kommissionen godkänt Kroatien som blivande medlem i Schengensamarbetet dröjde det därmed inte länge innan nya anslagstavlor dök upp. På en tavla står det ”Välkommen till Kroatien” och på en annan ”Kroatien fullt av tortyr”. Konstnärerna bakom affischerna använder sig medvetet av klassiskt språkbruk som annars brukar vara typiskt för turistslogans.
– Människor som misshandlas och förolämpas varje dag, människor som verkligen känner smärta, hunger och rädsla, de talar mycket mer korrekt om vårt land än vad slitna turistslogans gör, sa aktivisterna bakom anslagstavlorna.
"Normaliserat och institutionaliserat våld"
Syre rapporterade i förra veckan om att Kroatien fått grönt ljus att gå med i Schengen, men att det slutgiltiga beskedet ligger hos EU:s ministerråd. Ett krav innan Kroatien går med i Schengensamarbetet borde vara att sluta misshandla flyktingar och migranter, skrev nio människorättsorganisationer i ett öppet brev efter EU-kommissionens beslut. Kroatiens gräns blir vid ett Schengensamarbete zonens extra hårt bevakade, yttre gräns.
Anslagstavlorna i Cista Provo visar tydligt vari problematiken ligger. ”För att få ansluta sig till Schengen har Kroatien normaliserat och institutionaliserat våld, vilket förblir oacceptabelt”, skriver den kroatiska människorättsorganisationen Are You Syrious?.