Radar · Miljö

Hösten kom rekordtidigt i hela landet i år

Sommaren drog sig tillbaka ovanligt tidigt i år.

Kändes det som att sommarvärmen försvann i raketfart i år? Det gjorde den. Kylan som drog in i början av oktober sparkade ut sommaren snabbare än på 40 år, enligt SMHI:s sammanställning.

Att vårt land är avlångt visade oktober med önskvärd tydlighet. Göteborgarna kunde njuta av 17,8 plusgrader den 24 oktober. Det är den högsta temperaturen i staden på mer än 100 år så här sent på året. Fyra dagar senare noterades 23,9 minusgrader i Karesuando i nordligaste Lappland.

Trots bitvis varma eller milda temperaturer i Götaland försvann sommaren ovanligt tidigt i år. Orsaken var den kalla luft som svepte in under den första veckan i oktober. Natten till den 7 oktober hade Ulricehamn 6,3 minusgrader, rekordkyla där för årstiden.

I Norrland har kalluften bitit sig fast. Vintern började vandra söderut redan i mitten av månaden och anlände 1-2 veckor tidigare än normalt.

Trots den tidiga vintern har snötäcket varit tunt. Bara i fjällen och i delar av norra Norrlands inland har marken varit snötäckt. I Jukkasjärvi låg 30 centimeter snö den 26 oktober, månadens största snödjup.

För resten av landet blev det en blöt månad. Det föll upp till två gånger så mycket nederbörd än normalt under oktober. Blötast hade de boende Gävleborgs län.

Oktober blev kallare än normalt i större delen av landet, förutom i Götaland och östra Svealand där temperaturerna i slutändan landade på en normal nivå.