Radar · Nyheter

Kinakännare fruktar militärt ingripande i Hongkong

En blödande man förs bort av polis under nya protester i Hongkong under tisdagskvällen.

Protesterna i Hongkong fortsätter. Nu ökar risken för ett militärt ingripande, befarar en Kina-kännare som Syre talat med.

Under tisdagens morgonrusning blockerade hundratals demonstranter delar av kollektivtrafiken i Hongkong. Detta som ett led i de protester mot den Kinatrogna Hongkong-regeringen som pågått sedan i maj. Under helgen skadades minst 24 personer varav två allvarligt när polisen gick fram med tårgas och gummikulor mot demonstranter.

Tim Rühlig, Kinaexpert på Utrikespolitiska institutet, blir alltmer oroad över utvecklingen. Inte minst efter att talespersoner för den kinesiska regeringen den senaste tiden har upprepat att Hongkongregeringen har rätt att begära stöd från den kinesiska militären.

– Det är varning som den kinesiska regeringen hoppas ska få Hongkongborna att stanna hemma, säger Tim Rühlig.

Risken för att Kina ingriper med militär har ökat, menar Tim Rühlig.

– För några veckor sedan hade jag sagt att det är nästan omöjligt, men nu är det en möjlig utgång. I nuläget är det svårt att se hur en fredlig utväg ska se ut. Våldet har ökat och varken demonstranterna eller regeringen ser ut att vara beredda till kompromisser.

Vill skrota lagförslag

Demonstranternas främsta krav är att ett Hongkong-regeringen slutgiltigt ska skrota den så kallade utlämningslagen. Denna var tänkt att göra det möjligt för Hongkongs myndigheter att lämna ut misstänka brottslingar till Fastlandskina. Bland demonstranterna finns en rädsla för att en sådan lag skulle användas mot oppositionella i Hongkong.

För tre veckor sedan meddelade Carrie Lam, Hongkongs högsta politiska ledare, att lagförslaget läggs på is. Om den inte läggs fram igen inom ett år kommer det automatiskt att upphävas, men det vill inte demonstranterna vänta på. Enligt Tim Rühlig har det blivit en symbolfråga för såväl demonstranter som för Hongkongs regering.

– För Cerrie Lam tror jag det handlar om en rädsla för att förlora ansiktet om de går de som protesterar till mötes. Det är bara dumt, för någon sådan här lag lär inte införas.

Hur situationen i Hongkong utvecklar sig kommer till stor del att avgöras inom det kinesiska kommunistpartiet, tror Tim Rühlig.

– Vi hör ofta om president Xi Jinping som maktfullkomlig. Han är mäktig, men han har inte kontroll över allt i det enorma landet. Det finns kritiker mot honom i partiet som blivit synligare och mer högljudda i takt med att ekonomin gått sämre.

Svårt för omvärlden att påverka

Om Xi Jinping behöver stärka sin position inom partiet, kan det påverka hans agerande i Hongkong-frågan i endera riktningen, tror Tim Rühlig. Men det innebär inte att omvärlden står helt utan möjligheter att påverka, understryker han.

– Ju mer fokus man sätter på Hongkong och ju mer man påminner Kina om Hongkongs goda rykte, ju mer kostsamt blir det för Xi Jinping med en våldsam lösning.

Tim Rühlig anser att EU:s ledare bör vara beredda att införa ekonomiska sanktioner mot Kina.

– Man bör göra klart för Kina att man är redo att införa det ifall de ingriper militärt.

Medan världens blickar riktas mot Hongkong pågår allvarliga brott mot mänskliga rättigheter på flera håll i Fastlandskina. I februari i år rapporterade Human Rights Watch om att en miljon muslimer hålls i ”omskolningsläger”, men uppmärksamheten avtog snabbt.

– Det är enkelt för medier att rapportera från Hongkong, betydligt svårare från fastlands-Kina. I Hongkong har många internationella mediebolag journalister stationerade permanent, säger Tim  Rühlig.