Radar · Politik

Smoggigt Sydney skjuter raketer trots kritik

Nyårsfyrverkerier över Sydneys hamn under firandet den 31 december 2018.

Australiens största stad laddar för en storslagen fyrverkeriuppvisning för att fira in det nya årtiondet. De förödande skogsbränder som rasar runt om i landet har dock fått många att kräva att fyrverkerierna ställs in.

För närvarande härjar 16 bränder som är så pass omfattande att liv och egendom är i omedelbar fara under nyårsaftonen. Bränderna märks tydligt även i Sydney, som legat insvept i farlig brandrök under flera veckor.
Minst nio personer har mist livet hittills denna brandsäsong.

Ett upprop om att ställa in Sydneys nyårsfyrverkerier av respekt för offren har skrivits under av över 280 000 människor. Kritikerna har även föreslagit att de över 5,8 miljoner australiska dollar som läggs på evenemanget i stället borde användas till att bekämpa och hantera konsekvenserna av bränderna.

Myndigheterna har dock påpekat att nyårsfirandet beräknas stimulera ekonomin med inkomster på över 130 miljoner australiska dollar. Förberedelserna inför evenemanget har pågått i över 15 månader.

Omkring en miljon åskådare väntas se på när över 100 000 fyrverkeripjäser lyser upp natthimlen över Sydneys hamn under 12 minuter vid midnatt, som där infaller redan klockan 14 svensk tid.

Först ut i världen med att träda in i nästa decennium blir de små önationerna Samoa och Kiribati mitt ute i södra Stilla havet. Där ringer man in nyår klockan 11 svensk tid.