Intro

Gott nytt årtionde!

Årets och årtiondets sista Syre är här. När vi vaknar i morgon är ett rätt mörkt 10-tal förbi. Ett årtionde där Donald Trump blev amerikansk president, där rasistiska, fascistiska och främlingsfientliga partier tagit jättekliv mot makten (Sverigedemokraterna blev vårt tredje största parti och snuddar nu, enligt opinionsmätningarna vid att vara det största). Men vi har också tagit oss igenom den arabiska våren, en eurokris och en järnrörsskandal. Vi har sett svenskarna öppna sina hjärtan för människor på flykt för att kort därefter slå igen det med kraft. Vi har sett hur världens politiker snudd på ignorerat vår tids största och viktigaste fråga, den om klimatet, och hur en klimatförnekande och rasistisk man (Jair Bolsonaro) blivit president i Brasilien. Vi har sett hur Moskva förbjudit Pride- och regnbågsparader (gäller för de kommande 100 åren) och att folk har fortsatt mördas för sin sexuella läggning, sin hudfärg eller sina åsikter.  Vi har lärt oss att rasism, sionism, islamofobi, sexism, speciesism, funkofobi samt homo- , bi- och transfobi  fortfarande finns överallt. Ja, vi har helt enkelt sett en jäkla massa skit.

Men vi har också sett en Metoo-våg dra in med full kraft och avslöja hur utbrett och vidrigt gruppen män ofta beter sig. Vi har sett folkrörelsen BlackLivesMatter och vi har sett hur en svensk tonårstjej har satt den allt allvarligare klimatfrågan i fokus.  Och under årtiondets sista år, detta 2019 som vi strax lämnar bakom oss, har vi sett människor, ofta unga kvinnor, resa sig i en global protestvåg med krav på att korrupta ledare ska avgå, att politiker ska ta klimatfrågan på allvar, på demokrati, på starkare sociala skyddsnät och med krav på att hela det samhälleliga systemet ska förnyas.

Låt oss hoppas att det är denna sena våg som kommer att prägla det nya glada 20-talet och låt oss slippa en ny ”great depression” under det kommande årtiondets slutfas. Låt 2010-talet bara var en sorglig parentes i världshistorien. Ring klockjävel, ring.

I årtiondets sista nummer skriver Jenny Luks om hur veganism har normaliserats under 10-talet. Du kan också läsa om hur 
barnkonventionen blir svensk lag, men att den inte omfattar asylsökande barn, om att de flesta överskattar sin insats för miljön, om hur den veganska fotbollsklubben Forest Green Rovers bygger ”världens grönaste arena” och om det svala intresset för att hjälpa flyktingbarn i Grekland. Missa inte heller vår artikel med de 25 mest lästa Syreartiklarna under det gångna året.

Till sist en påminnelse om att nyårsdagen är den dag på året då flest människor tar sitt liv, så glöm inte att ringa det där extra samtalet till vännen du inte hört av på ett tag. Går du själv i de mörkaste av tankar? Tveka inte att ringa till självmordslinjen (90101).