På juldagen meddelades att kulturprofilen Ari Behn, tidigare gift med den norska prinsessan Märtha Louise, tagit sitt liv. Fler väljer att ta livet av sig under julhelgerna än andra tider på året och på nyårsdagen sker flest självmord.
Det är nästan dubbelt så vanligt med självmord under nyårsdagen än på årets övriga dagar enligt föregående års statistik från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP).
Sebastian Hökby, forskare vid Karolinska institutet och en av dem som ligger bakom siffrorna, pekar på ”det brustna löftet”-effekten som möjlig förklaring till varför vissa självmord sker i anslutning till högtider.
– Egentligen handlar det inte om ett löfte per se, utan snarare en psykologisk förväntan eller förhoppning om att ens livssituation – till exempel vad gäller mående, självförverkliganden, gemenskap – kommer att förbättras vid en viss tidpunkt, i detta fall under jul eller nyår. Enligt den framförda hypotesen infinner sig starka negativa känslor hos sårbara personer vars förhoppningar inte aktualiseras, har han tidigare sagt till Syre Stockholm.
70 procent av självmord män
2018 begick 1 268 personer självmord i Sverige, cirka 70 procent var pojkar och män. Övervikten beror delvis på att de ofta har sämre sociala skyddsnät och svårt att erkänna att de mår dåligt.
Som Syre Stockholm tidigare skrivit om kan alkohol vara en bidragande riskfaktor för personer som går i självmordstankar.
– Fler män missbrukar alkohol än kvinnor och alkoholen har ofta bidragit till att män begår självmord. De använder sig även ofta av dödligare metoder såsom skjutning eller hängning, säger Bo Runeson, professor och överläkare vid Karolinska institutets avdelning för klinisk neurovetenskap, till Metro.
Enligt Systembolaget säljs mest alkohol under december och i Sverige konsumeras 50 miljoner liter vin, sprit och öl enbart under årets sista månad.
"Självmord går att förhindra"
Föreningen Mind, som arbetar för psykisk hälsa, bekräftar också att den 1 januari 2019 var den dag som flest samtal inkom till deras självmordslinje.
Tidigare i år lanserade Mind tillsammans med Suicide zero, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (Spes) och NASP kampanjen ”Stör döden”. Målet är att lyfta frågan om mäns självmord, bryta stigmat och öka kunskapen om varningssignaler.
– Självmord går att förhindra och det börjar med samtalet. Med det här initiativet vill vi därför lyfta vikten av att prata med varandra, att våga ställa frågan – hur mår du på riktigt?, skriver Niklas Andersson på NASP, projektledare för ”Stör döden”, på Minds webbplats.
Minds självmordslinje
Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller en närstående med sådana tankar.
Mind är en oberoende, ideell förening som arbetar för psykisk hälsa.
Föreningen vill ge stöd, hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp.
När du kontaktar Självmordslinjen har du möjlighet att vara anonym.
Du når Självmordslinjen via telefonnummer 90101, chatt eller mejl. Öppettider: Dagligen klockan 6–24.
Källa: Mind