Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

De flesta överskattar sin insats för miljön

Personer överskattar miljövänligheten i sitt handlande mer om de ofta utför en miljövänlig aktivitet, som att åka kollektivt eller handla begagnat.

Majoriteten överskattar hur miljövänligt de beter sig − och det kan i sin tur hämma miljöengagemanget. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Övertalar du kompisar att ta tåget i stället för att flyga, köper mest ekologiskt i familjen och förfasas över att folk på jobbet aldrig lär sig sopsortera? Då är du inte ensam. En ny studie från Sverige, USA, Indien och England visar att de flesta tror att de agerar mer miljövänligt än andra − en ekvation som inte går ihop, om allas bedömning av sig själva vore korrekt.

− Resultaten pekar på vår tendens att överskatta våra egen förmågor, vilket går i linje med tidigare studier som har visat att de flesta anser sig vara ärligare, mer kreativa, och bättre bilförare än andra. Studien visar att överoptimism, eller ”bättre-än-andra”-effekten, även gäller för miljövänliga beteenden, säger Magnus Bergquist, forskare i miljöpsykologi vid Göteborgs universitet till forskning.se.

I hans studie uppgav över 4 000 människor hur ofta de utförde miljövänliga handlingar som att spara hushållsenergi, resa hållbart, konsumera mindre respektive en större andel miljömärkta varor, i jämförelse med sina vänner och okända människor. Drygt hälften svarade att de beter sig mer miljövänligt än andra, och färre än en av tio bedömde att de befann sig under medianen när det gäller att bete sig miljövänligt.

Följden av att vi överskattar oss själva kan bli att motivationen för att bete sig miljövänligt sänks, och miljöengagemanget hämmas, enligt studien.

För att undvika att det händer kan vi behöva skaffa oss en mer realistisk syn på våra egna insatser, säger Magnus Bergquist till forskning.se.

− Rent logiskt kan ju inte de flesta vara mer miljövänliga än genomsnittet. Ett annat sätt är att informera om att andra faktiskt beter sig miljövänligt och på så sätt skapa en miljövänlig norm. Sociala normer påverkar oss även på det här området, det har vi sett i tidigare studier.

Hans egen forskning har till exempel visat att det går att på lång sikt minska människors elförbrukning genom att informera dem om att andra försöksdeltagare anser att energibesparing är något positivt.

Läs mer här: Sociala normer påverkar vårt miljöbeteende (artikel från 2018). 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV