Radar · Nyheter

Arbetsplatsolyckor ökar – 46 dog 2019

Sedan 2016 har antalet arbetsplatsolyckor ökat i Sverige.

Cirka en person i veckan kommer aldrig hem igen från sitt arbete. I år har 46 personer dött efter olyckor på svenska arbetsplatser under 2019, rapporterar SvD Näringsliv. Arbetsolyckor minskade under lång tid, men att antalet ökat sedan 2016.

Varje år drabbas drygt 11 000 personer av en allvarlig arbetsolycka som leder till 30 dagars sjukskrivning eller mer. Det motsvarar 2,5 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta. Av de 46 personer som hittills i år dött i arbetsolyckor tillhörde nio av de omkomna inte den svenska arbetskraften, men arbetat i Sverige. Av de 39 dödstillbud som skett inom den svenska arbetskraften i år var 33 män och sex kvinnor, skriver tidningen.

De av situationer och områden som enligt Arbetsmiljöverket dominerar när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång är fallolyckor från höjd, arbete med och runt mobila maskiner och arbetsfordon – som grävmaskiner, hjullastare och lastbilar som exempelvis backar på ett inhägnat område. Även trafikolyckor står för en stor del av dödsolyckorna, samt olyckor kopplade till träd och djur.

Lastbilschaufför riskfyllt yrke

Lastbilschaufför tillhör ett av de mest utsatta yrken. 57 lastbils- och långtradarförare dog i olyckor relaterade till arbetet mellan 2011 och 2018, enligt SvD. I år har hittills 9 lastbilsförare omkommit. 2018 var siffran 12.

Byggbranschen är den bransch som drabbas allra mest av arbetsolyckor och unga män drabbas oftast. För män sker de flesta fallolyckorna inom industriellt arbete och betong-, bygg- och anläggningsarbete.

Bland kvinnor är fallolyckor vanliga inom vård- och omsorgsyrken, och det handlar framför allt om fall i samma nivå.

Fler dör av stress

Det är inte bara arbetsmiljöolyckor som skördar liv på jobbet. Arbetsmiljöverket presenterade i slutet av maj i år en ny kunskapssammanställning om den arbetsrelaterade dödligheten i Sverige. I översikten togs beräkningar fram för hur många människor som årligen dör på grund av arbetsolyckor eller arbetssjukdomar. Den visar att dödsolyckorna endast är en marginell del av alla dödsfall som arbetet orsakar. De allra flesta – sammanlagt flera tusen människor – dör i arbetsrelaterade sjukdomar i Sverige varje år. Stress, skiftarbete och damm är de vanligaste orsakerna till att människor dör på grund av arbetet, enligt översikten.

Stress beräknas döda 772 personer på ett år, skiftarbete dödar 727, och damm 421 personer. Stress och skiftarbete orsakar till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och stroke, medan damm orsakar cancer och kronisk obstruk­tiv lungsjukdom, KOL.