Radar · Migration

Två döda efter brand i Moria

Moria ovanifrån.

En kvinna från Afghanistan och hennes barn har dött efter att en brand brutit ut i interneringslägret Moria på Lesbos. Branden startade i en av de containrar som människor i lägret bor i och spred sig sedan till fler containrar. Oroligheter följde efter branden och fortsatte in på natten.

Vad som orsakat branden har ännu inte bekräftats officiellt. Enligt Lesbos borgmästare spred sig branden till totalt sju containrar i Moria, rapporterar tidningen Keep Talking Greece. Den bröt ut efter klockan fyra på eftermiddagen i söndags och svarta rökplymer syntes stiga mot himlen. Kvinnans kropp fördes till sjukhuset i Lesbos huvudort Mytilini i en privat bil. Kroppen av hennes barn återfanns senare av flyktingarna själva.

De sju containrarna som nu brunnit ner var hem för flera familjer i Moria. Bristen på plats och boende är redan enorm på Lesbos. Efter branden utbröt oroligheter i Moria, och protester mot de dåliga levnadsförhållandena följde under kvällen, skriver hjälporganisationen Together for Better Days på Facebook. Enligt uppdateringar från aktivister använde polisen tårgas i samband med branden och oroligheterna som sedan följde. Här finns mer information. Enligt Keep Talking Greece var det flera boende i Moria som i protest mot omänskliga levnadsförhållanden och orättvis behandling inte ville spendera natten i lägret.

Det ökade antalet ankomster de senaste månaderna har lett till att 12 000 personer nu bor i Moria, som egentligen har plats för 3000 personer. Flera aktivister och hjälporganisationer har redan uttryckt stor oro inför den kommande vintern.

Här och här finns fler bilder från branden, publicerade av Ihab Abassi som arbetat med Läkare utan gränser i Grekland och organisationen Help Refugees.