Radar · Djurrätt

Storbritannien på väg förbjuda import av jakttroféer

Storbritannien planerar krafttag mot troféjakt. Landets regering vill nu införa ett förbud mot import av jakttroféer.

Den planerade lagen kan, om den går igenom, bli den strängaste när det kommer till troféjakt, alltså jakt där jägare fäller djur för nöjes skull och behåller en del av bytet som en trofé, skriver brittiska The Telegraph.

– En trofé ska vara ett pris för något som du har uppnåt pga skicklighet och stor talang. Troféjakt hör inte dit. Det är motsatsen. Det är grymt, det är sjukt, det är fegt och jag kommer aldrig någonsin att förstå vad som motiverar någon att göra det,  sa Carrie Symonds, landets first lady, i sitt första tal till allmänheten tidigare i år.

Ofta får troféjägarna betala stora pengar för sin jakt, där bland annat lejon, noshörningar och elefanter dödas.

Även stopp för import av exotisk päls

Den nya lagen kommer inte bara stoppa jägare från att ta tillbaka hotade djurdelar från Afrika, utan även helt stoppa importen av exotisk päls och mattor.

– Kampen mot troféjakt på hotade djur är viktig. Det är uppenbart att det är moraliskt oförsvarligt och det är därför jag är glad över att den konservativa regeringen kommer att samråda om ett förbud mot import av dessa troféer, säger Zac Goldsmith, från konservativa Tories, som kämpat mot troféjakt i många år.

Länder som Sverige, Frankrike, Australien och Nederländerna har förbud mot import av vissa specifika djur, men den lag som planeras i Storbritannien kommer vara mer omfattande. Till Sverige är det, enligt Jordbruksverket, bland annat förbjudet att importera skjutna lejon, afrikanska elefanter, flodhästar och isbjörnar, men förbudet gäller bara när djuren dödats i vissa specifika områden.