Intro

Hej och välkommen till dagens Syre, den 30 september!

I detta nummer kan du läsa om att tysk polis genomfört en jätterazzia mot en serverhall i en gammal bunker som tillhört Nato. Bunkern ligger i en mindre stad väster om Frankfurt och på de 200 servrarna fanns bland anat barnpornografi och världens största online-distributör för narkotika. Sju personer har gripits och en man från Nederländerna är huvudmisstänkt. Mannen tros även ha använt bunkern som bostad sedan 2013. Jürgen Brauer, huvudåklagare i Koblenz, säger att åtalet är det första i sitt slag i Tyskland, tidigare har bara personer som direkt sålt material på olika marknadsplatser anklagats för brott. Nu är det första gången en online-distributör i Tyskland riskerar att åka dit.

Och ännu en tragisk händelse med dödlig utgång har inträffat i Grekland. På ön Lesbos utbröt det en brand under söndagseftermiddagen. Läkare utan gränser kommenterar på Twitter: ”Ingen kan kalla det här en olycka! Det är det direkta resultatet av att stänga in 13 000 människor i ett utrymme menat för 3000!” En kvinna och hennes barn avled, och över 20 personer har behövt vård. Den kommande vintern blir den fjärde i raden sedan EU:s överenskommelse med Turkiet, och aldrig tidigare har så många människor på flykt varit fast på de grekiska öarna vintertid: just nu rör det sig om 28 000 individer. Just nu hoppas många på att de ska evakueras till fastlandet och den grekiska regeringen har sagt att det ska ske – inte för alla, men för vissa. Men sen då? Ingen tycks ha några svar och de lagliga vägarna vidare är så gott som helt stängda.

Du kan också läsa om en ny brittisk rapport som anklagar gruvbolag för grönmålning, som triggade av det ökade behovet av batterimineraler istället för fossila bränslen har fått dem att vädra ljusare tider. Men utbyggnad av gruvorna är inte hållbart menar rapportförfattarna. Och mycket mer!