Radar · Miljö

Bränderna i Bolivia: Protestmarch kräver att katastrofläge utlyses

Ursprungsbefolkningen Waorani i samband med en tidigare protest där de krävt ökat stöd för att bekämpa de bränder som härjar i Bolivia.

I Bolivias regnskog härjar sedan mer än en månad stora skogsbränder. Nu kräver medlemmar ur ursprungsbefolkningen att presidenten Evo Morales deklarerar att läget ska betraktas som ”nationell katastrof”.

Bränderna har förstört en större landareal än Costa Rica, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Över 200 personer från ursprungsbefolkningen Chiquitano som bebor de sydvästra delarna av landet har anslutit sig till en protestmarsch, där målet är regionhuvudstaden Santa Cruz de la Sierra.

– Han har inte deklarerat nationellt katastrofläge, trots allt vi har genomlidit, säger Joaquin Orellana, som organiserar marschen till Reuters.

Evo Morales har tidigare sagt att han inte vill kalla det nationellt katastrofläge, då det skulle göra ”en inhemsk fråga” utländsk. På så sätt påminner hans retorik om den brasilianska presidenten Jair Bolsonaro, som också han inledningsvis avvisade internationell hjälp för att bekämpa bränderna i Amazonas med samma argument.

Likt Jair Bolsonaro har också Evo Morales anklagats för att ha gjort eftergifter till stora jordbruksföretag, vilket ska ha skapat förutsättningar för de bränder som nu härjar i landet.