Radar · Nyheter

Thunberg: Klimatrörelsen behöver inte fler priser

Greta Thunberg får Nordiska rådets klimatpris men tar inte emot det.

Greta Thunberg får Nordiska rådets miljöpris. Men hon tar inte emot det.
”Klimatrörelsen behöver inga fler priser, vi behöver makthavare som lyssnar till forskningen”, låter hon hälsa.

Två klimataktivister, Sofia Axelsson och Isabella Axelsson, som har följt Thunbergs rörelse och själva skolstrejkar, representerade Thunberg under tisdagskvällens gala på Konserthuset i Stockholm.

Thunberg är själv på andra sidan Atlanten, närmare bestämt i Kalifornien där skog och mark brinner och närmare 200 000 personer tvingats överge sina hem.

De nominerade till priset var de nordiska organisationerna Grim, Ekoenergy, Guðrun & Guðrun, Plastic not so fantastic, Aftur, Emmaus Åland och slutligen Greta Thunberg.

"Gör nästan ingenting"

Thunberg tilldelas priset för att hon ”envist och övertygande uppmanat världen att lyssna på forskningen”, enligt motiveringen som lästes upp vid galan. Hon belönas också för att ha väckt liv i klimat- och miljödebatten vid ett avgörande ögonblick i världshistorien. Prissumman är 350 000 danska kronor, motsvarande 500 000 svenska kronor.

Men det blev en tvär vändning när Sofia och Isabella Axelsson kom upp på scen.

– Det här är ett meddelande från Greta Thunberg, inledde Sofia Axelsson och citerade sedan Thunberg:

”Jag befinner mig just nu på resande fot genom Kalifornien, så därför kan jag inte närvara i dag. Jag vill tacka Nordiska rådet för den här utmärkelsen, det är en stor ära. Men klimatrörelsen behöver inga fler priser, det vi behöver är att våra makthavare och politiker ska lyssna på forskningen.”
Isabella Axelsson tog vid och fortsatte med Thunbergs meddelande:

– ”Vi tillhör de länder som har möjlighet att göra mest, men gör ändå nästan ingenting. Så tills ni börjar agera i enlighet med vad forskningen säger krävs så väljer jag och Fridays for Future i Sverige att inte ta emot Nordiska rådets miljöpris.”

"Pratade om det i grupp"

Thunberg var en av förhandsfavoriterna till Nobels fredspris och när hon inte vann kommenterade hon saken med att skolstrejkrörelsen inte behöver fler applåder, hyllningar eller priser utan just ”omedelbar, konkret handling”.

När TT senare pratade med Isabella Axelsson utvecklade hon varför Greta Thunberg bestämt sig i förväg för att inte ta emot utmärkelsen.

– Vi pratade om det tillsammans i en grupp. Om hon skulle få det skulle hon tacka nej. Det är vår regering som vi strejkar emot, som vi ställer krav på. Det är konstigt om de ska ge oss pris, det enda pris vi vill ha är att de ska ge oss en bra framtid, inte några fina ord och lite pengar.