Radar · Miljö

H&M-chefen pekar ut klimatrörelsen som ”socialt hot”

H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Stigande havsnivåer och smältande isar till trots. H&M:s vd Karl-Johan Persson väljer att peka ut klimatrörelsen som ett stort socialt hot, uppger Bloomberg.

Det var vid en intervju i Stockholm som H&M-bossen valde att sätta fokus på klimatrörelsen, samtidigt som han också lyfte klimathotet.

– Det är ett enormt hot och vi måste alla ta det på allvar – politiker, företag, individer. Samtidigt är eliminering av fattigdom ett mål som är minst lika viktigt, säger han.

– Samtidigt måste vi också fortsätta skapa arbetstillfällen, få bättre hälso- och sjukvård och allt som följer med ekonomisk tillväxt.”

Fruktansvärda sociala konsekvenser

Persson menar att hotet från klimatrörelsen kommer från skambeläggandet av individet och företag om att vi ska ”sluta göra saker, sluta konsumera och sluta flyga”.

– Jo, en minskad konsumtion skulle leda till en liten påverkan på miljöförstöringen, men det skulle också få fruktansvärda sociala konsekvenser, säger han.

Karl-Johan Persson menar också att ”miljöinnovation, förnybar energi, förbättrade material” är bättre sätt att hantera klimatförändringar än ett skuldbeläggande för konsumtion. 

– Fortsätt att fokusera på klimatfrågan, men diskutera också vad lösningarna är, säger han.

H&M har, enligt Bloomberg, uppskattat att cirka 70 procent av företagets plaggs klimatpåverkan sker under tillverkningsprocessen. H&M har en uttalad målsättning om att vara klimatpositiva år 2040.