Radar · Djurrätt

Costa Rica utlyser ”inga selfies med djur vecka”

En mobb av turister uppenbarade sig på en strand i naturreservaten Ostensial i Costa Rica 2015 för att beskåda fenomenet Arribada, när sköldpaddor återvänder till platsen de föddes på för att lägga ägg.

Varje år återvänder hundratusentals sköldpaddor till stränderna de föddes på för att lägga ägg.  Men fenomenet har störts av turister – med en faiblesse för selfies. Nu har Costa Rica utlyst en nationell kampanj för att få stopp på det – #stopanimalselfies.

En tidig morgon i september 2015 får ett hundratal turister se tusentals sköldpaddor komma uppkravlande på stranden Ostional i Costa Rica. Kameror sätts upp och några stycken vågar sig på att vada ut i vattnet medan allt fler sköldpaddskal blir synliga. Några känner på djuren, andra placerar sina barn ovanpå dem för att ta bilder.

Men om människorna gav uttryck för att vara överväldigade, visade sig inte sköldpaddorna vara lika hänförda över att få sällskap.

Miljödepartementets fackorgan SITRAMINAE rapporterade via sin Facebook att flera återvände till havs, istället för att kravla upp på stranden och lägga ägg.

Sedan händelsen 2015 har åtgärder satts in. Men ett problem kvarstår. Turisternas faiblesse för att ta selfies med djuren. Något som kan orsaka sköldpaddorna både skada och lidande, enligt organisationen World Animal Organisation.

"Grymt och olämpligt"

September till oktober är högsäsong för fenomenet Arribadas, det vill säga att sköldpaddor återvänder till den plats de föddes på för att lägga ägg. För att belysa problemet med djur och selfies, utlyste regeringen i fredags en kampanjvecka mot ”grymma och olämpliga selfies med vilda djur”. Något de är först i världen med att göra, enligt den costaricanska tidningen Tico Times.

– Vi vill förhindra besökare från att föda djuren, fånga in dem,  ta fotografier med dem och från att manipulera dem, sa Pamela Castillo, landets vice energi- och miljöminister till tidningen.

Men Costa Rica är långt ifrån det enda landet där djurlivet drabbas av människors selfie-begär. Länder där Amazonas djungler breder ut sig är särskilt drabbade, enligt World Animal Protection som släppt en rapport om fenomenet. Det rör sig om alltifrån sengångare, kajmaner, rosa flodhästar, floddelfiner och anakondor som blir utsatta för människornas exhibitionism.

Särskilt sengångare far illa, då de i det vilda lever sömniga lugna liv medan turistindustrin för med sig oljud och människor, vilket skapar stress.

Publiceras på Instagram

Problemet är också ökande. I den rapport organisationen World Animal Protection släppt 2017 kunde de se en ökning med 292 procent av selfies på Instagram tagna tillsammans med djur mellan 2014 och 2017. Fyrtio procent av alla bilderna klassades som ”dåliga selfies”, det vill säga att personen kramade djuret, höll det eller interagerade med det på ett olämpligt sätt.

Numera visar Instagram en varningstext för den som söker på exempelvis #koalaselfie eller #slothselfie (sengångare), som berättar att bilden de söker efter kan innebära djurplågeri.