Startsida - Nyheter

Zoom

Klimatdebatt med hög temperatur i Paris

Greta Thunberg och oberoende ledamoten i nationalförsamlingen Matthieu Orphelin, som bjudit in henne till debatten.

Drick vatten och håll dig i skuggan, uppmanar högtalarutropen i Paris tunnelbana resenärerna. När Greta Thunberg förra veckan var på plats i den franska huvudstaden för att delta i en debatt i nationalförsamlingen drabbades staden av ännu en extrem värmebölja. Politiker, forskare och unga franska klimataktivister deltog i debatten, som Syre följde på plats.

Åsikterna gick isär inför Greta Thunbergs Parisbesök förra veckan och klimatdebatten i nationalförsamlingen, som fick rubriken ”Mötesplats för skiftande synpunkter på klimatet”. Rubriken var passande. Greta Thunberg har angripits aggressivt sedan det blev klart att hon skulle medverka i en debatt i nationalförsamlingen.

Franska politiker, främst från yttersta högern, har via olika kanaler attackerat Thunberg. Förre europaparlamentarikern och viceordföranden i Nationell samling, Florian Philippot, har på Twitter kallat Thunberg för ”den heliga Greta”, som profeterar om undergången. Även politiker från partier närmare den politiska mitten har ifrågasatt hennes trovärdighet i liknande ordval. Guillaume Larrivé från höger-center-partiet Republikanerna uppmanade tidigt de deputerade att bojkotta klimatdebatten i nationalförsamlingen: ”Vi har inget behov av någon apokalyptisk guru, men däremot vetenskapliga framsteg och politiskt mod.” De många utspelen fick snabbt den redan uppmärksammade debatten och Greta Thunbergs besök i Paris att hamna än mer i de franska mediernas fokus.

Redan en timme innan dörren till klimatdebatten öppnas trängs journalister, fotografer och poliser i hettan på trottoaren utanför. Konferenssalen ”Victor Hugo” är dock ett betydligt mindre ståtligt rum än den överdådiga plenisalen i Palais Bourbon, där nationalförsamlingens ordinarie sammankomster brukar vara. Säkerhetskontrollen är omfattande och köerna blir långa innan de ackrediterade besökarna slutligen släpps in. På pressläktaren blir det snart fullsatt.

Matthieu Orpehlin modererar debatten. Nyligen hoppade han av från regeringspartiet La République en Marche, i protest mot dess klimatpolitik.

”Det är en sorglig tanke att naturen talar till oss, men att mänskligheten inte lyssnar”, inleder Matthieu Orpehlin med att säga. Citatet är från nationalskalden Victor Hugo, som lånat sitt namn till salen där vi befinner oss.

I väntan på Greta. Poliser, journalister och nyfikna trängs framför ingången till nationalförsamlingen i Paris. Foto: Peter Löfström

Utgår från fakta

Liksom i tidigare officiella anföranden utgår Greta Thunberg från fakta i målet:

– Många som lyssnar på oss ungdomar säger att vi överdriver, att de inte ”håller med” (hon tecknar citationstecknen i luften). Då hänvisar jag till den senaste rapporten från FNs klimatpanel IPCC, andra kapitlet, sidan 108. Där finns våra ”åsikter”.

Thunberg refererar, gång på gång, rapportens slutsatser: Om mänskligheten ska ha en sextiosju-procentig chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 procent återstår i vår koldioxid-budget 420 gigaton att släppa ut, med nuvarande utsläppsnivåer. Sedan rapporten publicerades har koldioxidbudgeten krympt ytterligare, påpekar hon och frågar sig om de närvarande politikerna ens har läst rapporten? Hon upprepar en formulering från sitt tal på klimatkonferensen i Katowice i december, då hon redan hade fått ta emot kritik för att vara ”omogen” och alltför ung för att yttra sig:

– Kanske är ni helt enkelt inte tillräckligt mogna för att säga som det är?

Hon kommenterar även påhoppen som har riktats mot henne de senaste dagarna:

– Vi unga blir vi ”the bad guys” när vi talar om hur det ligger till. För det får vi ta emot obeskrivliga mängder hat och hot. Vi hånas och utsätts för lögner, men jag skulle vilja säga till de som ifrågasätter våra ”åsikter”: Har ni en annan klimatbudget? Finns det ett annat, hemligt Parisavtal som vi inte känner till?

Flest applåder får hon när hon beskriver det politiska etablissemangets brist på handlingskraft:

– Den största faran är när politiker och företag får det att se ut som om de vidtar åtgärder, medan i verkligheten nästan ingenting sker.

Lyssna på forskningen

Efter uppmaningen till bojkott har ett antal franska politiker valt att utebli från mötet. Thunberg kommenterar bojkotten i slutet av sitt anförande:

– Vissa politiker har valt att inte komma hit i dag. Det är okej, vi är ju bara barn. Ni måste inte lyssna på oss. Men ni måste lyssna på vetenskapen, forskarna. Det är allt vi begär.

Klimataktivisten Louise Collombier. Foto: Peter Löfström

Att Thunberg har starkt stöd bland många av deltagarna i konferensen är trots allt uppenbart. Det handlar om ett stöd som tar sig tydligast uttryck bland de unga aktivisterna i konferenssalen. En av dem är Louise Collombier, aktiv inom den franska avdelningen av Youth for Climate:

– Jag har burit på ett miljöengagemang länge. Men Greta fick mig att inse hur akut situationen är när jag lyssnade på hennes tal på klimatkonferensen i Katowice förra året. Hon är i min ålder, det betydde också mycket, förklarar hon för Syre efter debatten.

En annan av de unga klimataktivisterna, Léo Boehm, förklarar att Greta Thunberg har varit helt avgörande, både för honom personligen i det miljöarbete han ägnar sig åt och för franska ungdomars miljöengagemang i allmänhet.

– Före Greta hade vi ingen miljörörelse att tala om bland de unga i Frankrike. Hennes engagemang har satt igång allt. Och ärligt talat kan jag inte förstå att det finns folk som vågar angripa henne så som vi har hört de senaste dagarna. Hon är en sextonårig tjej som gör en historisk insats. Hennes engagemang har dragit igång en rörelse som kommer att bli avgörande för mänsklighetens framtid, säger Léo Boehm.

Klimataktivisten Léo Boehm. Foto: Peter Löfström

Inte radikal nog?

En återkommande åsikt om Greta Thunbergs roll i klimatdebatten är att hon skulle vara opolitisk eller inte tillräckligt ”radikaliserad”. I en intervju i den vänsterprofilerade morgontidningen Libération inför Parisbesöket fick hon frågan om hon betraktar sig själv som antikapitalist. ”Jag är noga med att inte använda sådana ord”, svarade Thunberg. ”Jag försöker att bara referera det som vetenskapen säger. För att ha en åsikt om kapitalismen måste man ta ställning även till andra frågor än klimatet. Det vill jag undvika.”

På samma vis valde hon att inte ta ställning i frågan om det omdiskuterade CETA-avtalet, EU:s frihandelsavtal med Kanada som även måste ratificeras av varje medlemsland. Frågan om CETA-avtalet dök upp under presskonferensen efter debatten. Moderatorn Matthieu Orphelin underströk att det var en olycklig tillfällighet att debatten äger rum samma dag som omröstningen om CETA. Han fick ändå ta emot kritik från flera av de deputerade som menade att ett ja till frihandelsavtalet inte går att förena med klimataktivisternas krav på politisk handling för att hejda den globala uppvärmningen. ”Det handlar om att välja – Greta eller CETA”, konstaterade en av de deputerade.

Greta Thunberg fick frågan från en av de franska journalisterna om hon ser det som ett problem att delta i en debatt arrangerad av politiker i nationalförsamlingen samma dag som samma politiker ska rösta om CETA-avtalet. Thunberg svarade kort:

– Jag har ingen åsikt om det. Jag är här i dag eftersom jag fick en inbjudan och tidpunkten passade in i mitt schema i övrigt.

Det mediala intresset för Greta Thunbergs Parisbesök var stort. Foto: Peter Löfström

Extrem hetta i Paris

Drygt ett dygn efter klimatdebatten kulminerar värmeböljan i Paris. Väderstationen i Parc Montsouris i fjortonde arrondissementet uppmäter 42,6 grader i skuggan och raderar därmed stadens tidigare värmerekord från 1947 på 40,4 grader.

IPCCs nästa klimatrapport väntas innehålla en fördjupad studie av sambandet mellan den globala uppvärmningen och de senaste årens återkommande extrema väderfenomen. Men redan i dag går det att iaktta en tydlig tendens, konstaterade IPCCs andreordförande, Valérie Masson-Delmotte, i sitt anförande under debatten – dagen innan de nya rekordtemperaturerna hade registrerats:

– Vi lever redan med konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Här i Frankrike innebär det en intensifiering av antalet varma dagar, fyra till sex fler om året för varje nytt årtionde, en intensifiering av skyfall omväxlande med perioder av extrem torka, särskilt i Medelhavsregionen, kombinerat med alltfler värmeböljor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV