Radar · Nyheter

Jakt på guld sprider skräck i Amazonas

En olaglig gruva i Madre de Dios-regionen i Peru.

Guldprospektörer har intagit en by djupt inne i Amazonas. Invånarna som tillhör Waiãpifolket har flytt i skräck. Jakten på guld i regnskogen slår hårt ursprungsbefolkningarna.

I delstaten Amapá i norra Brasilien är läget spänt, rapporterar The Guardian. Ett femtiotal guldprospektörer har intagit ett Waiãpi-reservat djupt inne i skogen i syfte att bedriva illegal gruvdrift, uppger lokala politiker och företrädare för ursprungsbefolkningen. Invånarna i byn Mariry har flytt i frukan för sina liv till den större byn Aramirã. Några dagar tidigare hade en företrädare för urfolket hittats knivskuren till döds.

Nu växer rädslan hos Waiãpifolket för att illegala gruvor ska öppnas med våld.

– De är tungt beväpnade, de har maskingevär. Därför ber vi nu den federala polisen om hjälp, säger Kureni Waiãpi som tillhör Waiãpifolket till The Guadian.

I nuläget är ursprungsbefolkningars reservat skyddade från gruvdrift i brasiliansk lag – något som president Jair Bolsonaro lovat att ändra på. Gruvdrift hotar förutom ursprungsbefolkningar också ekosystem när skog skövlas och gifter läcker ut.

Redan idag finns också lagliga guldgruvor i Amazonas. Det svensk-kanadensiska bolaget Lundin Gold – som ingår i samma koncern som oljebolaget Lundin Petrolium – hör till dem som anlagt en guldgruva i den ecuadorianska delen av Amazonas. Där väntas produktionen komma igång under slutet av året, rapporterade Affärsvärlden i februari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV