Radar · Nyheter

Greklands nya regering vill gå hårt åt rökare 

Sverige införde ett rökförbud på utomhusserveringar och andra offentliga platser den första juli. I Grekland har man sedan över ett decennium tillbaka försökt förbjuda rökning på offentliga platser – men praktiken misslyckats. Nu har den nya regeringen beslutat sig för att ta nya tag.

Förbudet i Grekland gäller på alla statliga kontor och platser, i skolor och på sjukhus. Det gäller även på sportarenor, inomhusbarer och kaféer. I Grekland infördes ett rökförbud redan 2009 men det har brutits som på löpande band, särskilt på barer och kaféer. Varken Ny Demokrati, som då var i regeringsställning, eller efterföljande Syriza har lyckats med de rökförbud man velat införa. Varken böter eller kontroller har utfärdats eller genomförts, rapporterar Keep Talking Greece.

Den nya grekiska regeringen, med premiärminister Kyriakos Mitsotakis i spetsen, annonserade så snart han och partiet Ny Demokrati åter kom till makten den sjunde juli att de nu kommer gå hårt åt rökning på offentliga platser. Polisen kommer nu arbeta aktivt för att förbudet respekteras, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini.

Syftet är att förbättra grekernas hälsa. Man vill också sprida kunskap om rökningens negativa hälsoeffekter. En opinionsundersökning som Keep Talking Greece tagit del av visade att 71 procent av de tillfrågade grekerna uttryckte att de var arga över att Grekland är det enda EU-landet som tillåter inomhusrökning och därmed passiv rökning.

Ny Demokrati har utlovat mer polisinsatser och hårdare tag i fler avseenden: polisen ska bland annat öka sin närvaro i stadsdelen Exarchia i Aten där många anarkister, aktivister och flyktingar bor. ”En dag kommer grekerna vakna och finna att de bor i en polisstat”, skriver Keep Talking Greece.