Radar · Nyheter

Arbetsmiljön på Migrationsverket pressad

Efter nedskärningar som en följd av allt färre asylsökande, som i sin tur följer på bland annat EU:s allt fler avtal med tredje länder som gör att allt färre når unionen, varnar anställda på Migrationsverket om en stressig arbetsmiljö. Nu har verket fått fram till i november på sig att åtgärda arbetsmiljöbristerna.

Kontaktcenter, som tar emot samtal från asylsökande och anhöriga, är hårt drabbade. En anställd uppger att de vid slutet på en vecka hade 24 000 missade samtal. De anställda svarar på samtal så gott som non-stop, enligt Francisco Carrazana, huvudarbetsmiljöombud på Migrationsverket, som Ekot pratat med. Från att ha varit 100 personer som svara på samtal sjönk personalantalet med 20 procent i början av 2019, som en föll av sjukfrånvaro.

– Det är väldigt många samtal varje vecka, det är tusentals. Det enda jag vet är att man inte hinner svara på alla för att trycket är hårt på myndigheten, säger Francisco Carrazana.

Många som ringer är i sin tur drabbade av långa handläggningstider och upplever stor stress. Något personalen på Kontaktcenter märker av.

– Det blir mycket suicidhot eller uttalade hot mot Migrationsverket, sånt kan komma i telefon, berättar Francisco Carrazana för Ekot.

Medveten om problemen

Oskar Ekblad är tillförordnad chef på den nationella samordningsavdelningen på Migrationsverket. Att arbetsmiljön är hårt pressad som en följd på bristande resurser är någonting han håller med om och känner till sedan tidigare, uppger Ekot.

– Det är bara att konstatera att det vi gjort inte varit tillräckligt. I det avseendet är resursfrågan så klart en sak vi måste titta närmare på. Migrationsverket får mindre pengar också nästa år så det är inte så att regeringen ger oss väldigt breda marginaler men det är vår målsättning att kunna klara av det här, säger Oskar Ekblad.

Arbetsmiljöverket har kopplats in och Migrationsverket har fått fram till i november på sig att förbättra arbetsmiljön. Annars kommer verket bli skyldiga att betala vite.

Antalet asylsökande som når Sverige är nere på rekordlåga nivåer som en följs av EU:s och den egna politiken som gör det allt svårare för människor som vill söka asyl att komma hit.