Energi

Så kärnor från fruktkorgen

En avokadokärna kan gro på två till tolv veckor och blir till en trevlig krukväxt.

En spirande planta på fönsterbrädan bär på ett löfte om ljusare tider. Låt julhelgens fruktkorg stå för fröerna. ”Det är ett enkelt och spännande sätt att skaffa sig egna krukväxter på”, säger illustratören och trädgårdsförfattaren Eva Rönnblom.

Helgerna är över och vi är på rätt sida året ur odlingssynpunkt. Snart, snart blir dagarna längre och det efterlängtade ljuset återvänder. För den som redan nu vill känna jord mellan fingrarna är det ett nöje att dra upp växter från kärnor och frön.

– Ta en titt i fruktkorgen. Det finns garanterat frukter vars frön ger spännande växter – börja experimentera, säger Eva Rönnblom.

Hennes fönsterbänkar är fyllda av prunkande krukväxter. Här trivs både korkek och granatäpple. Under sommarhalvåret fylls trädgård och växthus med växter i kruka som hon har dragit upp från frö. Hennes odlingslust började tidigt – pappa Magnus var en bra förebild.

– Min pappa var väldigt trädgårdsintresserad. Han odlade tomater och jordgubbar i större skala och lät mig vara med och ha ett eget litet trädgårdsland.

Kärnor och knölar

Eva Rönnblom är illustratör från början. Hennes livslånga intresse har gjort att hon har varit verksam som frilansjournalist och tecknare för tidningen Allt om trädgård, dessutom har hon skrivit ett flertal trädgårdsböcker – både för barn och vuxna. Att experimentera med kärnor, frön och knölar har blivit lite av hennes signum.

– Spara kärnor och frön från frukter som du äter eller bitar från knölar som ingefära och sötpotatis. Mycket av det som finns i mataffärens frukt- och grönsaksdisk går att sätta och dra upp till egna växter, säger hon.

I sin bok ”Så frön från exotiska frukter: Sätt kärnor, frön och knölar” delar hon med sig av sina bästa odlingstips. Frön och matnyttiga knölar har hon hittat lite varstans: i matbutiken och på resor. I hennes trädgård finns till exempel ett valnötsträd och ett svart mullbär, båda uppdragna från frön.

– Jag har ett stort kakaoträd som får hålla till i badkaret på övervåningen. Det har blommat med hundratals blommor men inte gett några frukter.

På fönsterbrädan

För att fröerna ska ta fart måste de få tillräckligt med ljus, värme och sättas i väldränerad jord. Beroende på växt kan det ta alltifrån några dagar till flera månader innan en liten groddplanta tittar upp.

Kaffe trivs i tropiskt klimat men det går att dra upp egna "kaffekoppar" hemma på fönsterbrädan
Kaffe trivs i tropiskt klimat men det går att dra upp egna "kaffekoppar" hemma på fönsterbrädan. När plantan växer till måste den planteras om i större kruka. Foto: Eva Rönnblom

– Passionsfrukt, gyllenbär, kapkrusbär och tomatillo är lättodlade och ger goda frukter. Passionsfrukt är en flerårig klättrande buske som kan sätta frukt inomhus i ett ljust fönster. Gyllenbär, kapkrusbär och tomatillo kan du ställa ut på balkongen eller i trädgården under sommaren. De ger riklig skörd om de trivs, säger Eva.

Eva Rönnbloms absoluta favorit är kaffe. Det är lättodlat, tål inomhusluft och angrips sällan av skadeinsekter eller svampsjukdomar.

– Alla kaffeplantor som jag har odlat har varit frodiga och friska. Blommorna är stjärnformade, helt vita och doftar ljuvligt.

Det tar bara några veckor innan de gror, men tre–fyra år innan det lilla trädet ger frukter – gula eller röda beroende på sort.

– På kul har jag borrat hål i stora kaffekoppar och använt som krukor för några av mina kaffeplantor. En ”kopp kaffe” blir en rolig och annorlunda present. Pröva – du kommer inte att bli besviken.

Tre bra nybörjarväxter

1. Avokado

Köp en väl mogen avokado. När frukten är uppäten – ta bort resterande fruktkött från kärnan.
Sätt det stora färska fröet i en djup väldränerad plastkruka, helst i såjord. Vänd toppen av fröet uppåt, plantera så att toppen är någon centimeter under jordytan.
Ställ varmt och ljust, gärna täckt av en halv plastflaska eller plastpåse för att bevara fukten. Håll jorden fuktig men inte blöt. Fröet tar mellan två till tolv veckor på sig att gro. Plantan vill gärna ränna iväg i höjden, toppa den när du tycker att den har nått en lagom höjd.
Går att ha i trädgården på en skyddad plats under de varmaste sommarmånaderna.

2. Kaffe

Frön (kaffebönor) finns hos fröfirmor och går att beställa på nätet. Det går inte att så de bönor som säljs i affären eftersom de är rostade.
Lägg bönorna i ljummet vatten två till tre dagar före sådd. Så fröna en centimeter djupt i genomfuktad såjord. Täck med en halv plastflaska eller plastpåse. Placera ljust och varmt. När plantorna har fått sina karaktärsblad, plantera om dem en och en i större krukor med bra planteringsjord. Blanda gärna med små lecakulor.
Kaffeträdet vill stå på en varm och ljus plats inomhus. Sommartid trivs det utmärkt på en inglasad balkong eller i ett kallväxthus. Har du ett varmt, skyddat hörn i trädgården kan det stå där från mitten av juni till slutet av augusti.

3. Granatäpple

Dela frukten och pilla ut några frön som du sår. Vilda träd, som växer i subtropiska och tropiska områden, blir tre till fyra meter höga.
Så fröna färska, en centimeter djupt, direkt i genomfuktad såjord. Täck med plastflaska eller plastpåse. Ställ krukan varmt och ljust. Fröna gror på ett par veckor. När plantorna har blivit fem till tio centimeter höga skolar du om dem till var sin kruka. Använd bra planterings- eller krukväxtjord. Vattna ordentligt, låt jorden torka däremellan.
Trivs bäst i stor kruka på balkongen eller ute i trädgården från vår till höst. Under vintern vill den stå ljust inomhus. I vårt klimat kan den tappa bladen, men den kommer igen med vårsolens hjälp. Efter några år kan det lilla trädet få blommor och frukter.