Radar · Migration

Massflykt och bombade sjukhus i Idlib

Under mellandagarna har människor demonstrerat mot bombningarna i Idlib.

Offensiven i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien har tvingat hundratusentals människor på flykt. Oron för att dessa människor ska ta sig till Europa sprider sig bland europeiska ledare som de senaste åren ingått avtal efter avtal för att stoppa flyktingar från att komma till unionen. 

Turkiets president Erdogan har hotat med att ”öppna portarna” till EU flera gånger om nu, något Syre rapporterade om också förra veckan. Enligt Erdogan kan redan 80 000 människor vara på väg mot Turkiet, som redan är värd för 3,7 miljoner flyktingar. Angela Merkel kommer besöka Turkiet i januari för att försöka rädda det av människorättsorganisationer hårt kritiserade EU-avtalet.

Massflykten blev återigen ett faktum när ryska och syriska styrkor försöker återta kontrollen över Idlibprovinsen, där omkring tre miljoner människor lever. Skottlossningar, beskjutning från luften och missiler har förstört många städer i Idlib, rapporterar DW. Den medicinska hjälporganisationen Syrian American Medical Society (SAMS) har i och med den pågående militäroffensiven stängt ner sin verksamhet i två städer.

Enligt organisationen Medico International har omkring 100 sjukhus i regionen bombats de senaste veckorna. Hundratusentals människor har under samma period lämnat sina hem för att söka skydd bortom attackerna. Enligt de siffror som DW utgår från har 217 000 människor flytt sedan början på november.

Misslyckat avtal kan omförhandlas

Turkiets president Erdogan har sagt att de inte kan ta hand om situationen själva längre. Framförallt Grekland, som är det första EU-landet som de som flyr Turkiet når, kommer känna av konsekvenserna av utvecklingen i Syrien.

– Alla europeiska länder, och framförallt Grekland, kommer få känna av de negativa konsekvenserna, säger Erdogan enligt DW.

Turkiet vill omförhandla avtalet med EU, under vilket EU har gett Turkiet sex miljarder euro. EU har också förbundit sig att ta emot en syrier med asylskäl som befinner sig i Turkiet för varje flykting som saknar asylskäl från Grekland och därmed skickas tillbaka till Turkiet. Detta har inte alls fungerat och bara ett drygt tusental individer har skickats tillbaka från de grekiska öarna till Turkiet. Avtalet gäller bara de flyktingar som är på de grekiska öarna – vilket är en anledning till att öarna blivit till fängelser när processen är långsam.

Exakt vad Erdogan och Tysklands förbundskansler Merkel kommer diskutera i januari är inte säkert, men avtalet knakar i fogarna.