Intro

Hej och välkomna till dagens Syre!

Syre har sedan i somras följt utvecklingen i Turkiet. Eller egentligen ännu längre tillbaka. Efter att president Erdogan i våras förlorade i viktiga lokalval, i bland annat Istanbul, svängde hans parti i frågan om flyktingar och migranter i landet. Tonen blev hårdare – partiet CHP vann enligt flera källor röster på sin betydligt hårdare syn på syrier och andra flyktingar i Turkiet. Turkiet befinner sig i en allt mer kännbar ekonomisk kris och syrier anklagas för att sno jobb och dumpa löner. Lösningen är välbekant och något som pågår runt om i flera EU-länder också: att göra sig av med problemet, eller människorna.

Deportationer påbörjades. Flyktingar gavs en deadline för att lämna Istanbul, dit många sökt sig just av den enkla anledning att det finns fler jobb där än på landsbygden där många egentligen var registrerade. Bland annat så rapporterade människorättsorganisationen Human Rights Watch om hur syrier tvingades skriva på papper på språk de inte behärskar om ”frivilligt” återvändande. Det misstänktes att syrier deporterades just till samma Idlibprovins som just nu beskjuts. Damascus vill återerövra området och över 200 000 civila har drivits på flykt sedan i november.

President Erdogan har under samma period, sedan i somras, hotat med att ställa in migrationsöverenskommelsen med EU. Något som oroar det Europa som gjort allt det kan för att flytta gränsen söderut och hindra människor från att korsa Medelhavet. När nu ännu fler människor drivs på flykt igen har Erdogan återigen passat på att hota med att ”öppna portarna” mot EU för de 3,7 miljoner flyktingar som redan finns i landet, plus de enligt honom 80 000 personer till som är på väg från Idlib mot Turkiet.

I januari reser så också den tyska förbundskanslern Angela Merkel till Turkiet för att träffa Erdogan och försöka rädda migrationsöverenskommelsen. Exakt vad de kommer prata om är inte säkert, men Erdogan säger att Turkiet inte längre tänker ta hand om situationen (det vill säga: människorna) ensamma, och att Europa kommer känna av de ”negativa konsekvenserna” om så blir fallet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV