Radar · Morgonkollen

Stort mässlingutbrott på Nya Zeeland

Alla som reser till Auckland bör se till att de är vaccinerade mot mässling, sägerNya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Alla som reser till Nya Zeelands största stad Auckland uppmanas att se till att de är vaccinerade mot mässling, då landet just nu är drabbat av sitt värsta mässlingutbrott på över 20 år.

”Man bör försäkra sig om att man är vaccinerad minst två veckor i förväg om man överväger att resa in i eller ut från Auckland”, säger Julie Anne Genter från landets folkhälsomyndighet, i ett uttalande.

I Nya Zeeland har 849 fall av mässling rapporterats hittills i år, inte sedan 1997 har landet drabbats av så många fall. Av dessa rapporterades 731 fall i Auckland och nära en tredjedal av fallen har upptäckts under de senaste två veckorna, rapporterar Radio New Zealand. Spridningen av sjukdomen utanför Auckland har däremot varit begränsad.

Uppmanades stanna hemma

Tidigare i veckan skickades omkring 300 högstadieelever hem från en skola i Auckland, då 13 barn hade smittats. Alla elever som inte är vaccinerade uppmanas att stanna hemma till på måndag.

– Jag är orolig för de som väljer att inte vaccineras, det är det viktigaste vi kan göra för att förhindra spridning av ett sådant här utbrott. Så åter igen vill vi uppmuntra alla att se till att de är vaccinerade, säger premiärminister Jacinda Ardern, enligt Radio New Zeeland.

Antalet fall av mässling ökar globalt. I USA har över 1 200 fall rapporterats i år. Det är landets värsta utbrott sedan 1992.

Nick Perry/AP/TT