Radar · Morgonkollen

Stor belöning utlovas i jakten på Farc-ledare

Det är den tidigare Farc-ledaren Iván Márquez ( i mitten) har framfört hot om en ny offensiv.

Före detta medlemmar av den colombianska gerillarörelsen Farc hotar med att inleda en ny offensiv efter missnöje med fredsavtalet som slöts 2016. Landets president svarar med att utlysa en mångmiljonbelöning i jakten på upprorsmakarna. 

Efter att hotet framförts meddelade det sydamerikanska landets konservative president Iván Duque att han kommer att sätta in en särskild arméenhet för att gripa rebellerna.

– Jag har beordrat tillsättandet av en särskild grupp i jakten på dessa brottslingar. Gruppen får förstärkt underrättelse- och utredningskapacitet och blir rörlig över hela det colombianska territoriet, sade han i ett uttalande.

Anklagar Maduro

Det är den tidigare Farc-ledaren Iván Márquez som framför hotet i en video som lagts ut på nätet. I videon, som förefaller vara inspelad någonstans i den colombianska djungeln, är Márquez flankerad av 17 beväpnade män och kvinnor. Bakom dem syns den gula Farc-fanan.

Enligt president Duque har den tidigare Farc-ledaren stöd av grannlandet Venezuelas socialistiske president Nicolás Maduro.

Colombianerna måste vara klara över att det inte är någon ny gerillarörelse vi nu möter, utan att det är kriminella hot från ett gäng knarkterrorister som får skydd och stöd av Nicolás Maduros diktatur.

Stor belöning

Duque utlovade därpå en belöning på motsvarande 8,5 miljoner kronor till den som har uppgifter som leder till gripanden av upprorsmakarna.
Fredsavtalet mellan regeringen och Farc-gerillan hyllades till en början, men har därefter kritiserats för att inte fungera i praktiken. Tidigare i år larmade Internationella Rödakorskommittén (ICRC) om att våldet har ökat avsevärt i vissa områden i Colombia.

I fjol medförde våldet att 27 780 människor tvingades lämna sina hem, en ökning med 90 procent jämfört med året innan.
Flertalet av de tidigare 7 000 Farc-medlemmarna lade ner sina vapen vid tiden för fredsavtalet, men omkring 2 300 bedöms inte ha gjort det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV