Radar · Morgonkollen

Protestledare uppges vara gripen i Hongkong

Protestledaren Joshua Wong uppges ha gripits i Hongkong.

Joshua Wong, en av proteströrelsens ledargestalter i Hongkong, uppges vara en av tre personer som har gripits.

Den demokratiförespråkande aktiviströrelsen Demosisto skriver på Twitteratt Wong med våld knuffades in i en minibuss och att rörelsens jurister följer ärendet. Ytterligare en person med koppling till Demosisto uppges ha gripits.

Polisen har inte kommenterat uppgifterna.

22-årige Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, den så kallade paraplyrörelsen. Han har fängslats flera gånger och släpptes fri senast i juni i år.

850 har gripits

I samband med Hongkongprotesterna, som har pågått sedan i juni, har över 850 personer gripits. På torsdagskvällen kom även uppgifter om att en annan ledargestalt, Andy Chan som även går under namnet Chan Ho-Tin, greps på Hongkongs flygplats när han skulle åka till Japan.

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Nya protester planeras i Hongkong i helgen.

TT

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.
Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen ”ett land, två system”. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.
Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV