Energi · Recension

En roman om en framtid att kämpa för

A hair’s breadth är en roman om kampen för ett hållbart och ansvarsfullt samhälle – och kampen emot det. Tänkvärd och spännande läsning.

I en inte så avlägsen framtid har mänskligheten slagit in på en mer ansvarsfull väg och börjat ta hand om världen och varandra. Men det finns de som saknar en tid då det ansågs beundransvärt att roffa åt sig på andras bekostnad. A hair’s breadth är en roman som sträcker sig över fyra generationer.

Den unge terroristen Ray revolterar mot det samhälle han har vuxit upp i, peppad av sin mormor Angela, som saknar livet som rik och privilegierad. Han är en del av en framväxande rörelse som kallas ”reaktionärerna” och som blir ett hot emot det nya.

Rays oroliga mamma heter Raisie och inspireras också av sin mormor, men på ett annat sätt. Hennes mormor Lucia var en av dem som kämpade för det nya samhället. När Raisie hittar hennes gamla dagböcker ger de henne inspiration i kampen mot reaktionärerna.

Lotten Säfströms roman är skriven på engelska och hon har gett ut den på eget förlag. Det finns en tanke med det: hon vill inte vara beroende av förlag och bokhandlar, hon vill sprida sin bok på sina egna villkor. Inte bara i Sverige utan internationellt, och eftersom hon är tvåspråkig föll det sig naturligt att då skriva på engelska.

Sist i boken berättar hon om bakgrunden till boken. Det var när hennes då 13-årige son ursinnigt frågade hur hon och hennes generation kunde lämna allt det här till hans generation, som bara är barn. Ni visste hur det skulle bli, sa han. Samma sak säger en pojke till Lucia i boken, och det är det som får henne att tänka till.

Det känns nästan lite bakvänt att läsa om ett samhälle som styrs av hållbarhet och ansvarskänsla. Det är intressant hur svårt det är att vänja sig vid det perspektivet – och att fundera över hur de har löst det. Trots att det här är en bok om visioner och idéer blir personerna i boken riktiga människor med liv som känns trovärdiga. En spännande läsupplevelse på många sätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV