Radar · Integritet

Världssläpp av Snowdens biografi

Edward Snowden kommer att vara med på videolänk från hemlig ort i samband med boksläppet.

Den 17 september släpps Edward Snowdens biografi I allmänhetens tjänst – i över 30 länder samtidigt på ett koordinerat klockslag.

Den amerikanske visselblåsaren avslöjade 2013 att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ägnade sig åt storskalig massövervakning av tele- och datatrafik världen över.

Snowden jobbade för en underleverantör åt NSA. Han hoppade av och fick asyl i Ryssland och lever numera i exil på okänd ort. Tisdagen den 17 september, i samband med boksläppet av I allmänhetens tjänst, hålls ett samtal på Hotel Rival i Stockholm om massövervakning. Enligt Leopard förlag, som ger ut boken på svenska, kommer videomeddelanden från Snowden att sändas under kvällen. Där kommer han själv att berätta om bokens tillkomst och processen kring offentliggörandet av de hemliga dokumenten.

Edward Snowden fick 2014 Right Livelihood-priset, ofta kallat för det alternativa Nobelpriset. Bland de medverkande i samtalet om massövervakning finns Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen. Samtalsledare är Brit Stakston, vd och digital strateg för Blankspot.

Leopards förlagschef Moa Elf Karlén vill inte gå in på om boken innehåller några tidigare okända uppgifter.

– Eftersom Snowden inte velat att hans persona ska stå i vägen för själva budskapet så är det här första gången han berättar om processen bakom visselblåsandet, har Karlén tidigare sagt till DN.