Radar · Nyheter

Pojke drunknade – polisen anmäler sig själv

Frivilliga i organisationen Missing People under sökinsatsen för den tolvåriga pojken på Värmdö i Stockholms län.

12-årige Mahmoud var på väg för att spela fotboll på lördagskvällen. Trots att han snabbt anmäldes som försvunnen satte inte polisen in sökinsatser förrän måndagen därefter. Pojken hittades död senare på måndagskvällen. En förundersökning om tjänstefel har inletts.

Lördagen den 3 augusti begav sig Mahmoud på väg till en fotbollsplan på Värmdö i Stockholms län. Som sällskap hade han sin syster. Efter att hon varit inne i en affär syntes inte Mahmoud till igen.

En person boende på Värmdö, som engagerade sig i den 12-årige pojkens plötsliga försvinnande, är upprörd över polisens agerande.

– Jag reagerade på att det inte hänt något på 24 timmar. Jag ringde polisen för att höra vad som hände och för att fråga om jag kunde delta i någon skallgångskedja. De hänvisade mig till Missing People, som då inte hade fått ärendet, berättar hon för NVP.

Hon begav sig istället ut på egen hand för att leta efter den försvunne pojken vid 21-tiden på söndag kväll, den 4 augusti.

– Ingenstans såg jag någon polisbil eller polishelikopter. Jag pratade med taxichaufförer och bussförare. Jag träffade även ungdomar, som hade full koll på vad som hänt. De hade skickat vidare efterlysningen på Snapchat.

Ingen tolk kallades in

Polisen, som skickade ut en patrull strax efter midnatt fick uppgifter om att Mahmoud eventuellt skulle sova över hos en kompis. Men adressen till kompisen var okänd. Pojken hade heller ingen mobiltelefon med sig, varför han inte kunde spåras.

I det här skedet anser företrädare till familjen att en tolk skulle ha kallats in.

– Har de fått felaktig information som kan bero på missförstånd för att kommunikationen inte fungerat bra så är det ytterst allvarligt. Därför måste man ha en tolk, säger familjens advokat Anwar Osman till TV4 som granskat fallet.

Polisen upprättar senare en anmälan om försvunnen person utan misstanke till brott. Inget beslut om sökinsats görs vid den tidpunkten.

200 deltog i sökandet

Först på måndag förmiddag drar polisen och Missing people igång en omfattande sökinsats. Över 200 personer deltog i letandet. Mahmoud hittades död av Missing peoples drönare vid 20-tiden på måndagskvällen vid sjön Ösbyträsk. Enligt rättsläkarens preliminära rapport drunknade den 12-årige pojken.
– Jag vill inte gå in på enskilda detaljer. I det material vi har sett hittills så kan vi inte utesluta att fel har begåtts.
– Därför skickar vi över det till enheten för särskilda utredningar som kommer gå igenom alla beslut som fattats, säger Michael Fetz, biträdande regionchef för polisen i Stockholm, till TV4.