Radar · Nyheter

Här tvättar de kläder med endast kallt vatten

Nu kan HSB Stockholms hyresgäster på Rinkebysvängen tvätta sina kläder utan tvättmedel och varmvatten.

Är det möjligt att tvätta kläder i kallt vatten och utan tvättmedel? Ja, för hundratals av HSBs hyresgäster är det verklighet tack vare en ny miljötvättstuga med en avjoniseringsanläggning.

– Det här är en spännande lösning som gör att vi minskar energianvändningen, men också miljöpåverkan från tvätt- och sköljmedel, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB Stockholm.

Metoden, som testats i laboratoriemiljö, innebär att extremt rent vatten i kombination med mikrobubblor gör normalt smutsad tvätt lika ren som i en traditionell tvättanläggning, skriver HSB Stockholm i ett pressmeddelande.

– Då inte tvätt- och sköljmedel överdoseras ökar vi även livslängden på de 20 tvättmaskinerna, samtidigt som hyresgäster med allergiska besvär slipper kemikalier, säger Kristian Gauffin.

I tvättstugan har även nya torktumlare som bygger på värmepumpsteknik installerats, vilket ska sänka energianvändningen ytterligare.

Dock så finns det de som vänder sig mot tekniken. Bland annat säger Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet att tvätt kräver tvättmedel, det räcker inte med avjoniserat, så kallat ultrarent vatten för att bli av med smuts, till tidningen Ny Teknik.