Striden om Sveriges framtida migrationspolitik drar nu i gång.
Partierna är splittrade i flera frågor.
I dag samlas företrädare för riksdagens åtta partier till möte i migrationskommittén för första gången. Målet är att om ett år ha tagit fram en framtida migrationspolitik som har brett stöd, är ”långsiktigt hållbar” och förhindrar tvära kast.
Men splittringen är djup.
Moderatledaren Ulf Kristersson har kallat kommittén för ”ett beställningsverk för mer omfattande invandring till Sverige.”
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ser kommittén som ett sätt att gömma undan migrationsfrågan.
Vill ha ett mål
Sverige har under de senaste fem åren, 2014-2018, tagit emot 320 000 asylsökanden och beviljat 205 000 uppehållstillstånd.
Ytterligare 80 000 personer har fått uppehållstillstånd som anhöriga till personer som fått asyl.
Moderaterna och Kristdemokraterna vill att Sverige ska hålla sig på samma nivå som de nordiska länderna när det gäller asylsökande. Det skulle i år innebära mellan 5 000 och 8 000 personer. Migrationsverkets prognos för 2019 talar om 21 000 asylsökande.
Sverigedemokraterna har en nollvision när det gäller asyl- och anhöriginvandring.
Det är människor på flykt vi talar om. Inte volymer.
Rätt till asyl
De övriga partierna vill inte sätta upp något volymmål för migrationspolitiken.
– Det är människor på flykt vi talar om. Inte volymer, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.
Socialdemokraterna anser att ett mål är svårt att förena med varje människas rätt att få söka asyl och få ansökan prövad.
– Men vi ser inte förutsättningar till att gå över till en mycket mer generös lagstiftning. Kommunerna sitter med ett jätteuppdrag, säger Rikard Karlsson, som företräder Socialdemokraterna i utredningen.
Ingen EU-harmonisering
Statsminister Stefan Löfven (S) har under lång tid upprepat att Sveriges migrationspolitik inte kan avvika väsentligt från övriga EU. Hans mantra har varit att vi aldrig ska komma tillbaka till samma situation som under flyktingkrisen 2015.
Löfven har velat avvakta med att ta fram en ny svensk migrationspolitik tills EU enats om ett nytt asylsystem.
Men någon harmonisering av EU-ländernas asylpolitik ser inte ut att bli av. Därför måste Sverige själv ta ställning till en rad olika frågor. I regeringens direktiv pekas fem ut särskilt.
Tillfälliga tillstånd?
En är om personer som bedöms ha asylskäl ska få permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel.
Fram till flyktingkrisen 2015 var huvudregeln permanenta, men med den tillfälliga lagen gick Sverige över till tillfälliga.
S, L, M, KD, SD vill att ordningen med tillfälliga ska gälla även i framtiden. MP, V och C föredrar permanenta, eftersom man menar att det är bättre för integrationen.
Möjligheten att komma överens beror på hur långa de tillfälliga tillstånden ska vara och vad som ska krävas för att de ska kunna omvandlas till permanenta.
Stramades åt
En annan fråga är om det ska införas en ny möjlighet att få stanna i Sverige av humanitära skäl, även om man saknar asylskäl.
Möjligheten att få stanna till exempel på grund av svår sjukdom eller anknytning till Sverige stramades åt i den tillfälliga lagen. Antalet personer som får det är betydligt färre än tidigare.
M och SD säger klart nej till en ny regel om humanitära skäl. SD anser inte att Sverige ska ha en bredare tolkning av så kallade skyddsgrunder än vad flyktingkonventionen och EU-rätten kräver.
S, MP, V, L, C och KD vill ha en humanitär skyddsgrund, men S anser att det bara får handla om väldigt speciella fall.
Svårare ta hit familj
Ytterligare en fråga handlar om möjligheten för personer med asyl att ta hit sin familj.
När den tillfälliga lagen infördes förlorade asylgruppen alternativt skyddsbehövande den möjligheten. Det är framför allt personer som inte personligen är förföljda i sitt hemland, men som flytt undan krig.
Den möjligheten har nu kommit tillbaka efter att den tillfälliga lagen förlängdes och ändrades i somras.
S, MP och V anser att den möjligheten ska vara kvar.
M och SD vill att försörjningskraven ska skärpas, medan Liberalerna anser att kraven har brister och bör ses över.
Fakta: Migrationskommittén
Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken ska ledas av Thomas Rolén, kammarrättspresident med flera tunga utredningsuppdrag bakom sig.
Socialdemokraterna har tre platser: Rikard Larsson, Carina Ohlsson och Ebba Östlin.
Moderaterna: Tobias Billström, Maria Malmer Stenergard.
Sverigedemokraterna: Jimmie Åkesson, Paula Bieler.
Centerpartiet: Johanna Jönsson
Vänsterpartiet: Christina Höj Larsen
Liberalerna: Fredrik Malm
Kristdemokraterna: Hans Eklind
Miljöpartiet: Rasmus Ling
Källa: Justitiedepartementet, partierna