Radar · Djurrätt

Bränderna i Amazonas bara början – nu startar värsta brandperioden

Bild på bränderna i Amazonas taget den 20 augusti.

Endast fem av de senaste 21 åren har september haft färre bränder än i augusti. Amazonas brinner – men den värsta månaden är i antågande, rapporterar den brasilianska nyhetsportalen G1.

Det råder torrperiod i Amazonas, vilket svedjebrukande bönder, använder sig av för att rensa mark eller tillförskaffa sig ny.

Tusentals brandmän bekämpar nu bränderna som enligt data från den brasilianska brandmyndigheten INPE är de värsta på nio år.

Totalt rör det sig om över 90 000 upptäckta brandpunkter under augusti, vilket är det högsta antalet för augusti månad sedan 2010. Endast i mitten av 00-talet låg antalet bränder på högre nivåer, då också Amazonas regnskog minskade i rekordtakt.

Myndigheterna har svängt

De brasilianska myndigheterna har gått från att förminska bränderna till att erkänna att det rör sig om ett ovanligt brandår. President Jair Bolsonaro har också godkänt att militären får sättas för att bekämpa bränderna, något han initialt förkastade.

Han har också gått med på att ta emot internationell hjälp, däribland från EU som ska hjälpa till med att utvärdera hur stora arealer det är som brunnit.

Det finns också hopp om att Amazonasfondens arbete ska återupptas, den fond som bidragit med pengar för att motverka avverkning av regnskogen.

Amazonasfonden kan återuppstå

Som Syre rapporterat om tidigare beslutade Norge och Tyskland att stoppa utbetalningarna, då de ansåg att Jair Bolsonaro snarare ville öka avverkningstakten än hejda den.

– Förhandlingarna har avancerat och den här veckan har vi på nytt haft kontakt med de främsta givarna (Tyskland och Norge), sa Ricardo Salles, miljöminister i Jair Bolsonaros regering under en presskonferens som nyhetsprogrammet Journal Nacional rapporterat om.

Men farhågan är att bränder bara är början. Torrperioden pågår normalt mellan juli till oktober, där den värsta månaden i de flesta fall infaller i september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV