Radar · Nyheter

Allt färre jobbar i kassan

Kassabiträden kommer att finnas kvar, men de minskar i antal.

Tillhör du dem som gnisslar tänder när du är i mataffären och köerna ringlar sig långa till den enda bemannade kassan? Då är du inte ensam. Inte bara kunder utan även personal är inte ensidigt positiva till självscanning.

Fackförbundet Handels nya kartläggning visar att antalet kassabiträden minskat med 30 procent, från 7 000 till 5 000. Den största anledningen till minskningen är att butikerna i stor utsträckning använder sig av självscanningskassor. Där sköter kunderna själva betalningen.

Men inte bara kassapersonalen blir färre, utan även butikssäljare. Minskningen är märkbar i hela detaljhandeln. Den ökade digitaliseringen skapar dock nya jobb inom it-sektorn.
– Så nog kommer det att finnas kassaarbeten kvar. Det kommer det att göra, men vi tror att den här trenden med att allt färre jobbar i kassorna den kommer att fortsätta, säger Stefan Carlén, utredningschef på Handelsanställdas förbund, till SR.

Sämre service

Nancy Abdel Daim, som Sverige Radio pratat med, har jobbat som kassabiträde i 20 år. I den livsmedelsbutik där hon arbetar har kassabiträdena minskat från hundra till 20 anställda. Resultatet enligt henne: sämre service och mer stress.

– Jag är gammalmodig. Jag tycker om att det ska finnas folk i butiken och hjälpa kunder. Man mår mycket bättre både som arbetare och som kund.