Radar · Nyheter

Sea Watch 3:s kapten på fri fot

Sea Watch 3:s kapten Carola Rackete (till v) har friats från anklagelser om brott i samband med att hon la till på Lampedusa med 40 migranter ombord.

Efter att ha styrt fartyget till Italien utan de tillstånd som den högerpopulistiska inrikesministern Matteo Salvini krävt riskerade kapten Carola Rackete mångårigt fängelsestraff och dyra böter. Hon har nu släppts då domaren inte ansåg att  hon gjort sig skyldig till de brott hon anklagats för.

”Jag var lättad över domarens beslut som jag ser som en stor framgång för solidaritet med människor på flykt, både flyktingar, migranter och asylsökande, och för kriminaliseringen av hjälparbetare i många länder runt om i Europa”, sa Carola Rackete efter beslutet.

Igår morse transporterades hon av den italienska finanspolisen, Guardia di finanza (GDF) från Lampedusa till Sicilien. Hon släpptes senare under eftermiddagen efter att ha träffat sina advokater.

Domaren valde att fria henne från anklagelserna av flera anledningar. Bland annat för att plikten att rädda liv går före de anklagelser om att Rackete när hon styrde Sea Watch 3 ska ha begått brott mot en av finanspolisens fartyg som blockerade vägen, något som de enligt uppgift ska ha valt att göra. Domaren ansåg inte heller att Tunisien eller Libyen var en säker port för de 40 sårbara människorna som Sea Watch 3 hade ombord. 

Matteo Salvinis nya regler om böter och tillstånd, som Syre skrivit om tidigare, kan inte tillämpas på räddningsinsatser – då den endast refererar till människosmugglare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV