Radar · Nyheter

L vill snabba på elektrifiering av transporter

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i Almedalen.

Nyamko Sabunis första konkreta förslag som ny partiledare för Liberalerna handlar om klimatet. För att få fart på omställningen i transportsektorn vill hon inrätta en elektrifieringskommission.

– Vi är redan sent ute. Vi måste ta tag i det här, säger Sabuni på en pressträff i Visby.

Elektrifieringskommissionen är tänkt att samordna arbetet med olika aktörer för att elektrifiera vägtransporterna med både elvägar och infrastruktur för snabbladdning.

Kommissionen ska även sätta upp en tidtabell och ta fram en handlingsplan för att elektrifiera de mest trafikerade motorvägarna i Sverige.

Enligt Sabuni är det nödvändigt att få ned transportsektorns utsläpp för att klimatmålen ska kunna nås i tid.

Tror på tekniken

Sabuni kommer närmast från jobbet som hållbarhetsdirektör på ÅF och tror på teknikens möjligheter.

– Det finns innovationer och tekniska lösningar för de flesta utmaningar vi står inför, säger hon.

Lösningarna på klimatkrisen ska inte försvåra livet för människor på landsbygden eller skambelägga enskilda personer, anser Sabuni.

Klimat och integration

Det har gått mindre än en vecka sedan Nyamko Sabuni valdes som ny ordförande för Liberalerna. I kväll premiärtalar hon som partiledare från Almedalens scen.

Fokus kommer enligt henne själv att läggas på ämnena klimat och integration.

Sabuni har sagt att hon står bakom 73-punktsprogrammet mellan den rödgröna regeringen, C och L. I dagsläget har varken C eller L några politiska tjänstemän på regeringskansliet, men Sabuni vill ändra på det så snart som möjligt för att förhandlingarna mellan partierna ska gå smidigare.

– Det pågår förhandlingar, säger hon.