Radar · Nyheter

Fridays for future: Dags för generalstrejk

Från vänster: Ell Ottosson Jarl, Isabelle Axelsson, Tindra Jällhage, Emmy Wahlström och Mina Pohankova.

Fridays for future lockade många åhörare under sitt seminarium på Syregården i Almedalen. Budskapet var att klimatet inte kan vänta och de vuxna måste fatta att det är allvar. Syre tog en pratstund med några av folkrörelsens medlemmar efteråt.

Ell Ottosson Jarl, Isabelle Axelsson, Tindra Jällhage, Emmy Wahlström och Mina Pohankova besöker alla Almedalen som en del av folkrörelsen Fridays for future – den idag globala klimatrörelsen som initierades av Greta Thunberg så sent som förra hösten. Samtliga partiers otillräckliga miljöpolitik och det absurda i att de, ungdomar och barn, förstår någonting som vuxna inte fattar gör rörelsen till en av de viktigaste på länge.

Fridays for future är jätteviktigt därför att vi måste sätta jättehöga krav på vår regering för att uppnå Parisavtalet och börja agera efter forskningen som finns så vi kan sänka våra utsläpp så att de är på noll 2015. Vi måste ha en chans att klara av den här miljökrisen, säger Ell Ottosson Jarl.

– Vi lever i en kris och det kan vi inte fortsätta med. Därför behövde vi en rörelse som alla kunde ansluta sig till och som barn känner sig välkomna till. Där de både känner att de gör en skillnad och faktiskt gör en skillnad, fyller Isabelle Axelsson i.

Intensiv vecka

Veckan har varit intensiv – många medier och organisationer har dragit i dem. Men Fridays for future har också haft chans att nätverka och prata med organisationer, fackförbund och andra aktörer. Klientelet i Almedalen är annorlunda än de som annars kommer till strejken och något de drar nytta av.

De menar alla att Fridays for future-rörelsen måste bli ännu mer drastisk – poängen med att sitta utanför riksdagen är nu gjord. Elementen av civil olydnad, förutom att bryta skolplikten för att strejka varje fredag sedan i september förra året, kan komma att öka framöver. De vuxna, inklusive makthavare och politiker, måste fatta klimatkrisens allvar snabbare.

– Det är bråttom. Många vuxna verkar tänka att det inte är en kris utan någonting vi kommer kunna lösa sen, när vi är vuxna, säger Emmy Wahlström.

– Vi måste uppdatera oss. Rörelsen får absolut inte dö ut, säger Ell Ottosson Jarl.

I september planeras nästa stora, globala strejk. Först den 20 september och sedan den 27 september.

– Den 27 september kommer vi arrangera en generalstrejk för alla. Om vuxna är med och strejkar kan de inte längre ignorera oss, säger Isabelle Axelsson.