Radar · Politik

Finlands statsminister avgår efter postkris

Finlands statsminister Antti Rinne (SDP).

Statsminister Antti Rinne har lämnat in sin avskedsbegäran till presidenten. Bakgrunden är en infekterad arbetskonflikt på finländska postverket.

De envisa ryktena som snurrat i finländska medier under tisdagsmorgonen har till sist bekräftats. Statsminister Antti Rinne, som för Socialdemokratiska partiets (SDP) räkning styrt regeringskoalitionen sedan i juni i år, har lämnat in sin avskedsbegäran till president Sauli Niinisto.

Från Niinistö fick Rinne en kort men kärnfull hälsning, enligt Svenska Yle:

– Tack för ett kort, men många stunder av gott, samarbete.

Rinne avgår

Så sent som i måndags avfärdade Antti Rinne möjligheten för sin egen avgång, och SDP:s partisekreterare uppgav att hela partistyrelsen står bakom ledaren, enligt nyhetsbyrån SPT.

Partiet efterfrågade också en skriftlig motivering från regeringspartnern Centern till varför partiet saknar förtroende för regeringen – något som ledaren Katri Kulmuni klargjorde framför pressen i morse.

Men i dag har läget förändrats. Efter ett möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen tog sig Antti Rinne till presidentens residens på Talludden, där han kommer att höll en presskonferen, enligt Svenska Yle.

Den mest sannolika att ta över som statsminister är enligt Svenska Yle SDP:s vice ordförande tillika trafik-, och kommunikationsminister, Sanna Marin, som bekräftar att hon är villig att kliva in.

– Jag är redo för att bli statsminister om det finns behov för det, sade Marin under tisdagen, enligt Svenska Yle.

Postkris

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonflikt vid det finländska postverket, Posti. 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön.

Mycket har kommit att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsministern representerar Socialdemokraterna (SDP), avgick i förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.

Kritiken har dock kvarstått mot statsminister Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen, vilket bolagets ledning nekat till.

Fakta: Mandaten i Finlands riksdag

Finlands riksdag, eduskunta, har 200 platser. Så här fördelas de, utifrån resultatet i riksdagsvalet den 19 april 2019.
Socialdemokraterna (SDP): 40 mandat (17,7 procents stöd i valet)
Sannfinländarna: 39 (17,5)
Samlingspartiet: 38 (17,0)
Centern: 31 (13,8)
De gröna: 20 (11,5)
Vänsterförbundet: 16 (8,2)
Svenska folkpartiet i Finland: 9 (4,5)
Kristdemokraterna: 5 (3,9)
Övriga grupper: 2 (2,9)
I kategorin ”övriga grupper” har Harry Harkimo från partiet Rörelse nu (Liike Nyt) ett mandat liksom den obundne Ålandspolitikern Mats Löfström. Löfström ingår i Svenska partigruppen tillsammans med Svenska Folkpartiets ledamöter.
TT