Radar · Miljö

39 nya kolkraftverk på väg att byggas i Indonesien

En öppen kolgruva i Indien.

I ett långt reportage i tidningen Mongabay beskrivs hur Indonesien håller på att bygga in sig i ett kolberoende som kommer att sträcka sig flera årtionden framöver. Det gör att de riskerar att missa Parisavtalet mål med råge. Men enligt Climate Action Tracker är de inte sämst i klassen.

Reportaget utgår från en analys av tankesmedjan Essential Services Reform (IESR), som är baserad i Indonesien. Enligt den analys som tankesmedjan gjort, måste landet sluta bygga nya kolkraftverk till 2020, för att kunna ligga i linje med Parisavtalets mål om 1,5 graders uppvärmning. Något som inte ser ut att hända, då utbyggnaden av kolkraftverk istället för att upphöra ser ut att fördubblas under nästa årtionde. 

Trettionio kolkraftverk är redan under utbyggnad – medan 68 ligger i pipeline, enligt IESR. Ett kolkraftverk kan vara i drift upp till 50 år.

– Om vi bygger in oss i fossil infrastruktur kommer utsläppen det kommande halva århundrandet att bli låst,  säger Fabby Tumiwa från IESR till Mongabay.

Samtidigt är landet ett av de som är värst drabbat av klimatförändringarna – huvudstaden Jakarta kan inom de närmsta årtionden bli översvämmat.

På väg mot 4 grader istället för 1,5

IESR är långt ifrån ensamma om att ifrågasätta Indonesiens klimatåtaganden.

Enligt analysverktyget Climate Action Tracker (CAT) som tagits fram av två forskningsorganisationer, pekar Indonesiens politik snarare mot 4 graders uppvärmning, än de 1,5 grader som är Parisavtalets mål.

Men det är de ensamma om. Kina, Chile, Argentina, Japan och Sydafrika kvalar in på samma plats. Vad värre är – USA, Ryssland, Turkiet, Ukraina och Saudiarabien – ligger än sämre till.

De kvalar in på den föga ärorika platsen, kritiskt otillräckligt. Det vill säga över 4 graders uppvärmning.

Sverige hamnar i kategorin ”otillräcklig”. Endast ett land ligger i linje med målsättningen om 1,5 graders uppvärmning från förindustriella nivåer. Det är Marocko som siktar på att kunna använda 42 procent förnybar energi till 2020. Men också där ser Climate Action Tracker svarta orosmoln – med nya kolkraftverk i pipeline.